La valoració del coordinador del Centre d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, en el sentit que no es va actuar amb prou rapidesa en el confinament del Segrià ha rebut aquest migdia la rèplica de la portaveu del Govern, Meritxell Budó, que ha exigit "menys frivolitat i més corresponsabilitat" a l'executiu de Pedro Sánchez.

En la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu, Budó ha defensat l'actuació del Govern i ha evitat entrar en les diferències entre els socis del gabinet català sobre les mesures que calia adoptar. "El Govern de Catalunya sempre hem pres les decisions que havíem de prendre relacionades amb aquesta crisi tenint en compte els criteris científics i epidemiològics", ha replicat.

meritxell budo quim torra / Jordi Bedmar

Meritxell Budó i Quim Torra, dirigint-se a la reunió de Govern / Jordi Bedmar

Ha insistit que la decisió es va adoptar en el moment en què calia i amb les dades a la mà i no ha amagat el malestar pel comentari de Simón. "Sobta que el govern de l'Estat espanyol ens digui a nosaltres que anem tard en aquesta presa de decisions", ha retret en referència implícita al retard en el confinament del territori espanyol en el moment àlgid de la pandèmia.

De moment, tot i les informacions que han aparegut al respecte, el Govern de la Generalitat no contempla decretar el confinament domiciliari al Segrià, segons Budó.

Sense secretari de Salut Pública

El Consell Executiu no ha nomenat tampoc en la reunió d'avui el nou secretari de Salut Pública, després que fa setmanes Joan Guix va abandonar el càrrec per raons de salut. La consellera ha argumentat que no és fàcil substituir aquest perfil tot i que ha assegurat que la voluntat de la conselleria és nomenar un substitut "el més aviat possible".

Així mateix, ha explicat que és Ferrovial qui està fent el seguiment dels casos, perquè tot i que la conselleria va anunciar que revertiria el contracte, fins que no es resolgui administrativament la decisió seguirà vigent.

Ha explicat que hi ha en pràctica un sistema mixt, amb el call center externalitzat a Ferrovial, que fa el seguiment telefònic i les 108 persones de diferents perfils que va contractar el govern per fer seguiment.

En qualsevol cas, ha explicat que la conselleria s'està plantejant de quina manera fer més efectiu el seguiment dels casos per evitar la propagació dels brots. "És una tasca important que des de Salut s'està replantejant i valorant com arribar al màxim de contactes possibles per fer el seguiment més efectiu", ha assegurat.

Mascaretes

Així mateix, ha confirmat que el Procicat abordarà, previsiblement en la reunió de demà si no es convoca una trobada extraordinària, la decisió de fer obligatori l'ús de mascareta més enllà de la possibilitat que es garanteixi o no la distància de seguretat.