Un altre diumenge de disparitat de criteris en les portades dels principals diaris impresos de Catalunya i Madrid. Només hi ha dos temes que coincideixen en les pàgines nobles. D’una banda, la fotografia que mana en els dos mitjans de la dreta, El Mundo i La Razón, amb protagonisme per la boda blava entre l’alcalde José Luis Martínez-Almeida i l’aristòcrata Teresa Urquijo, que va ser el coti coti de la capital del Regne aquest dissabte, i el contrast del que passa a milers de quilòmetres de distància, a Gaza. Després de sis mesos de conflicte, tenim una ciutat destrossada, com demostra La Vanguardia amb dues fotografies de la ciutat palestina de l'abans (7 d’octubre del 2023) i de l'ara (7 d’abril del 2024), on es reflecteix el paisatge de destrucció i desolació que han deixat les bombes llançades per Israel. El País també es fa ressò de la situació de la guerra de l’Orient Mitjà des d’un punt de vista polític, amb la incòmoda situació que travessa Netanyahu, que ha deixat el seu país ”més sol i amenaçat”, com diu el rotatiu en el seu titular. Curiosament, els dos temes que destaquen uns, ni es mencionen en les portades dels altres. I hi ha un altre tema que també sorprèn que només hi figuri en la portada de El País, i és el conflicte entre Mèxic i l’Equador per la invasió de l’ambaixada mexicana a Quito per les forces policials per arrestar l’exvicepresident Jorge Glas. En cap altra capçalera, ni tan sols en una de vocació tan internacional com La Vanguardia, es menciona el succés que ha commocionat Llatinoamèrica i ha rebut la condemna internacional. En el que sí que coincideixen El Mundo, La Razón i La Vanguardia, és en dedicar els titulars principals a les eleccions del Parlament de Catalunya del 12 de maig.

Així, La Vanguardia destaca que hi ha “risc de bloqueig després del 12-M a Catalunya” i que els partits, ja en campanya, “demanen als seus diputats que tornin a finals d’agost per si cal repetir comicis”. A 35 dies de què se celebrin les eleccions catalanes, tots els partits ja estan ficats en farina, tot i que la campanya oficialment no començarà fins a finals d’abril. Però “una aritmètica complicada”, com diu el rotatiu dels Godó, “abona la possibilitat de repetició electoral”. La lectura que fa el diari de la situació és que “Pere Aragonès porta fins ara la iniciativa amb les propostes del referèndum, el finançament singular i la llengua”; que “Salvador Illa, guanyador a les enquestes, prefereix donar un perfil baix fins que arranqui la campanya” oficialment (no sigui que perdi pel camí el que sembla que ara té guanyat), mentre que Carles Puigdemont, que aquest dissabte va presentar les llistes a Elna envoltant d’èpica i clamor popular de dos mil independentistes incondicionals, “centrarà la campanya en el sud de França i podria delegar en Rull els debats electorals”.

A Madrid, La Razón dedica un titular petitet a Puigdemont, que “presumeix de plantar-se davant Sánchez”, però la taca gran de tinta la reserva pel següent titular: “El preu de la investidura d’Illa: referèndum”. En el cos de la notícia, el diari de Planeta afirma que el PP està armant una estratègia envoltada en la comissió d’Investigació del Senat sobre el cas Koldo, “amb tota discreció”; una mena de bomba que vol fer esclatar “en el moment oportú”, i que “agafarà potència segons arribi el dia de votar en el País Basc sense perdre ja força fins a les catalanes del 12 de maig”. Aquesta bomba porta com espoleta el fet que “tots els caps i polítics (socialistes, s'entén) amb alguna relació amb l’escàndol Koldo hauran de comparèixer en el Senat” i que el govern de Sánchez (així justifica el titular) “només podrà aconseguir el suport d’ERC a canvi de la consulta”. L’ABC, per la seva part, es fa ressò en el seu doble titular a cinc columnes al risc per a la seguretat nacional que provoca la immigració, segons un informe del govern espanyol en el qual 253 experts de totes les àrees analitzen l’amenaça, amb la desinformació i els ciberatacs com a punts claus.

I que diu El Mundo?, doncs el diari de referència del PP dedica el titular principal al seu candidat a president de la Generalitat Alejandro Fernández, que recentment es queixava que La1 només li havia donat sis minuts d’entrevista, i ara es rescabala amb un espai de privilegi en la seva capçalera. “No m’entregaré a Illa perquè li doni Catalunya a Puigdemont”, diu el candidat popular en una entrevista, en la que assegura que després de “l’engany” de Collboni, només donarà suport al candidat socialista “si trenca amb el separatisme”, i dona per acabat el seu pols amb Feijóo: “Després de discrepar, la sintonia és total”. La foto gran, però, es va reservar pel petó d’Almeida a la seva ja dona Teresa Urquijo després de “l’aristocràtic casament” de l’alcalde madrileny, al que van assistir el rei emèrit Juan Carlos, les seves filles Elena i Cristina, amb alguns dels seus nets; a més dels barons (Aznar)  i la plana major del partit popular (Feijóo, Ayuso…).

Mentrestant, la resta de diaris habituals, marquen la seva pròpia agenda informativa, al marge de l’actualitat, propi dels diumenges, on el lector disposa de més temps per llegir en profunditat i reflexionar. Així, El Periódico dedica el tema del diumenge a les enginyeres de la Copa Amèrica de vela, una “nova generació de dones que desenvolupa funcions clau en els sis equips de la competició a Barcelona”. El dossier del diari Ara està dedicat als efectes del canvi climàtic en la costa catalana, que “es torna tropical” amb un augment de la temperatura de l’aigua i a la reducció de les captures de pesca (un 63%) des del 2000. El Punt Avui dedica el seu reportatge habitual del setè dia de la setmana a la reducció de la jornada laboral. 

'El Mundo' 7 abril
'El Mundo' 

 

'La Razón' 7 abril
'La Razón' 

 

'ABC' 7 abril
'ABC'

 

'El País' 7 abril
'El País' 

 

'La Vanguardia' 7 abril CAT
'La Vanguardia' 

 

'El Periódico' 7 abril CAST
'El Periódico' 

 

'Ara' 7 abril
'Ara' 

 

'El Punt Avui' 7 abril
'El Punt Avui'