El Comitè per a la Prevenció de la Tortura del Consell d'Europa ha demanat aquest dimarts a les autoritats autonòmiques catalanes que  "prenguin mesures actives per desenvolupar un enfocament de gènere" que tingui en compte les necessitats específiques de les dones preses.

En un informe sobre la situació a les presons catalanes, basat en una visita realitzada al setembre de 2018, que examina els avenços des de la que havia fet el 2011 i 2012, el Comitè posa l'accent en el fet que les dones "presenten generalment un risc de seguretat menor que els homes". També que "tenen necessitats i vulnerabilitats biològiques i específiques de gènere" que requereixen una política penitenciària alternativa.

El govern espanyol assegura en la seva resposta a aquest organisme del Consell d'Europa que l'eina d'avaluació de risc utilitzada a Catalunya "conté en els seus algoritmes elements que diferencien el risc en funció del gènere de la persona".

Tracte correcte

Els autors de l'informe expliquen que la majoria de les preses consultades durant la visita van dir haver estat tractades "correctament", però hi ha algunes al·legacions de "maltractament físic i excessiu ús de la força" a les presons de Brians 1 (Martorell) i Ponent (Lleida).

El Comitè recomana treballar en "la detecció d'abusos sexuals i altres formes de violència de gènere" sofertes per les internes abans d'entrar a la presó. Proposa, a més, elaborar un programa de suport psicològic i assessorament per a dones víctimes de violació, abús sexual i altres violències de gènere.

Presos i detinguts

En el cas dels presos i detinguts, el comitè del Consell d'Europa va constatar que la majoria dels detinguts pels Mossos d'Esquadra també havien estat tractats "correctament", tot i que va escoltar "al·legacions de maltractaments, sobretot puntades, cops de puny al cap i en el cos, i cops de porra". El Comitè demana tolerància zero amb els abusos verbals dels policies contra els detinguts; que si es recorre a les manilles, "mai han d'estar massa ajustades", i que s'investigui amb efectivitat totes les al·legacions de maltractaments.

Respecte a les queixes pel suposat ús de l'"entrepà" (encaixonar el pres entre dos matalassos de plàstic units per corretges de velcro), el CPT reclama aclariments a les autoritats regionals, perquè si fos veritat "seria un motiu de preocupació greu". Igualment reclama que s'acabi amb les pràctiques de la fixació mecànica dels presos en moments d'actitud violenta, així com amb la medicació forçada.

En el seu informe, observa avenços en haver-se reduït la massificació que va certificar en l'anterior visita. Si llavors a Catalunya hi havia 10.500 presos per 9.600 places, en 2018 el nombre d'interns havia quedat en 8.421 quan el nombre de places era de 10.445.

A més de Brians 1 i Ponent, la delegació del Consell d'Europa també va visitar les presons de Mas d'Enric (Tarragonès) i la de dones de Wad-Ras (Barcelona), i es va reunir, entre d'altres, amb els consellers d'Interior i Justícia, així com amb responsables dels Mossos d'Esquadra i dels serveis penitenciaris.