L'acció del Govern per trencar el bloqueig diplomàtic de l'Estat espanyol, ha aconseguit sumar un nou suport al procés. Un congressista republicà per Florida, Carlos Curbelo, s'ha mostrat aquest dimecres partidari del dret a l'autodeterminació de Catalunya i ha demanat al govern espanyol que dialogui, després de reunir-se amb el president, Carles Puigdemont, a les dependències del Congrés a Washington.

"El tema de l'autodeterminació és molt important per a nosaltres. La meva família va haver de fugir d'un país on no existia aquell dret", ha explicat el congressista d'origen cubà que, tot i mostrar-se contrari a imposicions i ingerències en els afers d'altres països, ha instat el govern espanyol al diàleg: "És fonamental a qualsevol país, com fan tots els governs del món, EUA, el govern espanyol ho ha fet, ha convidat al diàleg per resoldre diferències i arribar a acords, això és el que desitgem a Espanya, a Catalunya i a qualsevol part del món on puguin existir un conflicte de diferències d'aquest tipus".

foto 3193238

El congressista Carlos Curbelo / ACN

A la trobada de Curbelo amb el president han participat també els congressistes republicans per Florida Mario Díaz-Balart i Ileana Ros-Lehtinen -la primera dona hispana que va arribar al Congrés dels Estats Units-. El congressista Curbelo va ser l'únic que va sortir a valorar la trobada, va destacar el reconeixement per la figura de Puigdemont i les relacions entre Catalunya i Florida.

Declaració pública

Tot i que els darrers anys s'han celebrat diferents reunions del Govern català amb congressistes nord-americans, no hi ha hagut un pronunciament públic de suport des del setembre del 2015 en què el congressista republicà Dana Dohrabacher va defensar que Catalunya pugui decidir si vol o no formar part d'Espanya. Aquelles declaracions van provocar l'endemà comentaris de menysteniment per part del ministre d'Exteriors José Manuel-García Margallo i, pocs dies després, en una reunió amb el rei Felip VI, el president nord-americà Barack Obama va assegurar que el seu país volia "una Espanya forta i unida".

Puigdemont, en acabar la trobada, no ha amagat la satisfacció davant la declaració pública del congressista. Després d'aquesta reunió de dimecres i les tres que va mantenir dimarts a la Cambra de representants, s'ha mostrat molt complagut pel resultat obtingut, ha destacat l'alt interès i coneixement pel que està passat a Catalunya i ha subratllat la sorpresa que provoca la falta de diàleg amb l'Estat espanyol.

capitoli 2

Un moment de la reunió amb els congressistes / Jordi Bedmar

Interès per Catalunya

"Això desmenteix totes aquestes teories que no ens rep ningú, que això no interessa ningú, que és un afer estrictament intern espanyol. Ves per on, ens acabem de reunir amb sis congressistes nord-americans i tots ells amb un nivell d'interès molt alt", ha explicat.

El president ha insistit que la intenció del viatge no era demanar cap suport al referèndum ni buscar interlocutors en l'administració de Donald Trump, tot i que ha subratllat que "ajuda el fet que hi hagi moltes orelles que escoltin el nostre plantejament".  "Quan haguem de tocar les portes dels països, ho farem", ha reblat.

Think tank

Al matí, el president s’ha reunit amb Arthur Brooks, considerat com un dels pensadors de referència dels conservadors nord-americans. Brooks presideix l’American Enterprise Institut, un think tank que va servir d’inspiració a José María Aznar per impulsar la FAES.

Brooks, casat amb una catalana, germana de l’actriu Sílvia Munt, va viure al barri del Clot de Barcelona on treballava com a músic per a l'Orquestra Ciutat de Barcelona i parla perfectament el català.

El president no ha explicat el contingut de la conversa amb l'American Enterprise tot i que s'ha mostrat molt satisfet tant pel contingut com pel perfil de les persones que han participat en la trobada.

brooks

Puigdemont i Romeva amb Arthur Brooks / Jordi Bedmar