Nou veto del Congrés dels Diputats en tot allò que té a veure amb la monarquia espanyola. Abans havien estat comissions d'investigació o fins i tot preguntes al govern espanyol sobre la fugida Joan Carles I als Emirats Àrabs. Avui, la Mesa de la cambra baixa ha tombat una proposició de llei de Més País i Compromís, que pretenia delimitar la inviolabilitat del Rei als actes realitzats com a cap d'Estat i separant-los dels actes com a "persona privada" i "no inviolable". La iniciativa ha estat paralitzada amb els vots del PSOE, el PP i Vox. Unidas Podemos novament s'ha quedat sol a l'òrgan de govern.

Els motius de la Mesa per a frenar la qualificació de la iniciativa, amb l'aval dels serveis jurídics de la cambra, és que la inviolabilitat està regulada per l'article 56 de la Constitució espanyola, i que per tant haurien de registrar una reforma constitucional. No obstant això, els impulsors consideren que n'hi ha prou reformant la llei orgànica del poder judicial per a equiparar l'aforament del monarca al de la resta d'altes institucions de l'Estat.

L'anomenada Llei de Responsabilitat de la Corona, de Més País i Compromís, establia que fossin les sales civil i penal del Tribunal Suprem les competents per a la tramitació i enjudiciament d'accions civils i penals contra el Rei, la Reina, la Reina cosort, el consort de la Reina, la Princesa o Príncep d'Astúries i la seva consort així com, eventualment, el rei i la reina emèrits. Amb la reforma, el cap de l'Estat sí que seria "responsable dels actes o omissions que realitzi, ja sigui a títol particular o com a membre de la Familia Reial".

Podemos es queda sol

Un cop més, els dos membres d'Unidas Podemos a la Mesa del Congrés s'han quedat sols votant a favor de la tramitació de la iniciativa. En sortir de la reunió d'aquest dimarts, el secretari de la Mesa, Gerardo Pisarello, ha denunciat que és "inacceptable" que el màxim òrgan de govern de la cambra mantingui el seu veto reiterat a iniciatives que tenen la monarquia com a objecte.  “Si les Corts no poden crear comissions sobre la monarquia, ni preguntar sobre actuacions irregulars que se li atribueixen ni impulsar lleis per regular el seu funcionament, quin és el paper de la monarquia parlamentària?”, ha preguntat Pisarello, que ha acusat la Mesa d’actuar com “l’ala monàrquica del Tribunal Constitucional”.