No és la primera vegada. Tampoc la segona. La llei d’eutanàsia ha arribat aquest dimarts per tercer cop al Congrés dels Diputats. Amb els vots a favor de la majoria de la cambra baixa, la proposició de llei del PSOE ha tornat a superar el primer tràmit: la presa en consideració. En les dues anteriors legislatures també l’havia superat, però la dissolució de les Corts espanyoles va fer que decaiguessin. En aquesta ocasió no s’esperen tants obstacles per legislar el dret a una mort digna. El CIS assenyala un ampli suport social, de fins al 70%, fins i tot entre els qui es declaren catòlics. El debat l'ha tacat un diputat de la dreta que ha faltat greument el respecte a Pablo Echenique.

La proposició de llei només ha obtingut el vot en contra de dos grups parlamentaris, el PP i Vox, que sumen 140 dels 350 diputats. La llista d’avals a la tramitació ha estat més llarga: el PSOE, Unidas Podemos, ERC, Ciutadans, JxCat, el PNB, EH Bildu, Més País, Compromís, el BNG, la CUP, Coalició Canària, el PRC i una diputada del PP. Hi ha hagut dues abstencions.

En l’exposició de motius de la proposició, la llei planteja donar “una resposta jurídica, sistemàtica, equilibrada i garantista a una demanda sostinguda de la societat actual com és l’eutanàsia”. La proposició de llei contempla els requisits dels sol·licitants, el procediment per a demanar i rebre la prestació així com les garanties del Sistema Nacional de Salut.

En base a aquesta llei, l’eutanàsia podria sol·licitar-la “tota persona major d’edat i en plena capacitat d’obrar informada i que es trobi en els supòsits de malaltia greu i incurable o de malaltia greu, crònica i invalidant causants d’un patiment físic o psíquic intolerables. La norma remarca que ha de tenir almenys residència espanyola i ser “capaç i conscient” quan ho demana. Hauran de passar per dos metges diferents.

Iglesias s’indigna

El debat de la llei d’eutanàsia ha deixat un altre moment lamentable per a l’hemeroteca recent del Congrés dels Diputats. Segons ha denunciat el vicepresident Pablo Iglesias, mentre el portaveu Pablo Echenique defensava la norma, un diputat de la dreta li ha cridat “és repugnant que tu defensis això”. Segons ha explicat el mateix líder de Podemos, “m’ha pogut la ràbia i he preguntat en alt qui ha dit això”. Després ha demanat disculpes, però ha exigit que aquest parlamentari “doni la cara i demani perdó” a Echenique.