El Congrés ha rebutjat aquest dimarts que es fixi com a requisit que el personal de l'administració de justícia conegui i faci servir, tant en el format oral com en l'escrit, les llengües cooficials –català, euskera i gallec– en les comunitats autònomes que les tinguin, com és el cas de Catalunya.

Tampoc ha aprovat la promoció i ús d'aquestes llengües entre jutges, fiscals, secretaris i altres treballadors de la Justícia. Això es buscava harmonitzar a través d'un pla orientat a aquests efectes, i la consideració, aquest cop sí com a requisit, que en primera actuació del procés s'estableixi el dret del ciutadà que el procediment es desenvolupi en la llengua cooficial que desitgi.

Aquest ha estat el resultat del debat i votació d'una proposta de proposició no de llei que ha tingut lloc a la comissió de Justícia del Congrés, a iniciativa del portaveu de Unidos Podemos- En comú Podem a la comissió, Jaume Moya. Aquesta proposta era de sis punts i finalment s'han votat per separat. 

El PSOE havia oferit una esmena a En Comú Podem per aconseguir un acord al respecte, però com que no s'ha aconseguit unificar posicions amb els grups, el socialista s'ha abstingut.