Davant la presència dels familiars de les víctimes assassinades Diana Quer, Yeremi Vargas, o Mari Luz Cortés, el Congrés ha rebutjat la presó permanent revisable, enmig d'un reguitzell de crítiques creuades de Partit Popular i Ciudadanos, al PSOE. "Convenci'ls a ells" ha increpat el portaveu popular José Antonio Bermúdez de Castro als socialistes, ja que el seu vot era clau perquè prosperés la proposició del PNB per suprimir el tipus més dur del Codi Penal -introduït pel govern de Mariano Rajoy l'any 2015.

"No és una bona notícia, per a mi ni per a cap espanyol. Existeix a la immensa majoria de països de la Unió Europea, i com el nom diu, és revisable. Veurem després quan es produeixi el debat, intentarem defensar el nostre projecte" ha dit el president espanyol Mariano Rajoy a la sortida de l'hemicicle. "Esperem que el projecte no prosperi en comissió" ha reblat el ministre de Justícia Rafael Catalá.

El fet és que aquest el següent pas de la tramitació, un cop tombades les esmenes de PP i Cs per part dels grups PSOE, Units Podem, PDeCAT, ERC i EH Bildu. Això és el que es votava aquest dijous, tot i que el procés de derogació es preveu llarg, ja que ha de passar per un nou debat en seu parlamentària entre els grups, amb un camí amb molts esculls, transaccions i votacions que podrien diluir -encara que no suprimir del tot- aquesta condemna. Aquí és on l'executiu central promet batalla, i lluitarà per impedir la demolició de la seva llei, com deia Catalá

De les dues esmenes a la totalitat, el portaveu Juan Carlos Girauta ha defensat la de Cs, que advoca per endurir l'accés al tercer grau -per bé que no parla explícitament de presó permanent. De fet, Girauta ha obviat que fins fa poc el seu partit es mostrava contrari a la pena, retret constant entre els grups. El popular Bermúdez de Castro li ha exigit que no tornés a "canviar de parer" en un assumpte d'aquest tipus i el socialista Juan Carlos Campo li ha recitat un fragment concret on la formació taronja la qualificava de "populisme punitiu", com també ha fet el PNB.

Els socialistes, però, han suportat en tot moment les pressions de PP i Cs, perquè va ser el partit de Pedro Sánchez qui va presentar un recurs d'inconstitucionalitat davant del Tribunal Constitucional -que encara no ha resolt el cas- motiu pel qual, populars i formació taronja li han demanat que no s'obrís a la derogació encara. 

Campo s'ha defensat que en la Constitució s'advoca per la reinserció, cosa que el magistrat ha dit que la pena contradia. El portaveu del PSOE també ha citat a una víctima, la mare del nen Gabriel Cruz, com a exemple d'aparcar la ira en aquest debat. "No tinc paraules per agrair la gent tot això. No vull que es parli de la dona detinguda, sinó vull que quedin les bones accions que han tret el millor de la gent" va dir Patrícia Ramírez. Campo, però, ha atiat el malestar del PP quan ha dit que "sense presó permanent vam vèncer ETA, i amb ella, hem perdut el Gabriel".

Per la banda d'ERC, Esther Capella ha denunciat "l'eufemisme" de parlar de presó permanent, i no de "cadena perpètua" i ha exigit "obrir més escoles i tancar més presons".

Des del PDeCAT, Lourdes Ciuró ha denunciat que la Justícia estava "saturada" cosa que impediria "bones polítiques de reinserció". "Modernitzin la Justícia i acompanyen les víctimes", ha exigit.

El promotor de la proposició, el PNB, ha denunciat que la presó permanent responia a un "creixement exponencial de la por" en la societat, que propulsava un dret penal, que reclama "càstigs cada cop més severs, atiats pel sensacionalisme i el populisme punitiu", ha lamentat el portaveu Mikel Legarda. "La xifra de delictes no deixa de baixar, però tenim els crims més elevats", ha exposat.

També, Legarda ha recordat el manifest d'un seguit de catedràtics de Dret Penal, que advocaven de forma contundent perquè es derogués la mesura. "Això hauria de fer reflexionar" ha reblat.

Des d'Unidos Podemos, la crítica ha estat directa contra PP i Cs: dels primers ha dit que quan "anaven maldades", tiraven de Codi Penal; dels segons, ha deixat caure els apel·latius "populisme" i "extrema-dreta".