Poc més d’un centenar de persones s’han concentrat aquest diumenge a la plaça del Pilar de Saragossa en resposta a la convocatòria de la Plataforma Aragonesa No Hablamos Catalán, en un acte de protesta contra les suposades “lleis impositives” del Govern aragonès respecte a la llengua catalana a Aragó. Segons avança AragónDigital.es, l’acte ha comptat amb el suport de membres del PP, com la número 1 de la llista al Congrés per Osca, Ana Alós, que ha fet seu el discurs de la Plataforma Aragonesa No Hablamos Catalán. “No volem que ens imposin el català a Aragó, perquè tenim les nostres pròpies llengües a l’Aragó oriental”, ha assegurat la candidata popular.

Amb el lema "Per la identitat, llengua i cultura aragoneses, el català no és llengua pròpia d'Aragó", els manifestants han carregat contra la decisió de la Diputació General d’Aragó –el Govern aragonès– de retirar la llei de llengües que va convertir el català de la Franja de Ponent en Llengua Aragonesa Pròpia de l’Aragó Oriental –més coneguda com a LAPAO– i les disposicions de PSOE i CHA –actualment al poder– de facilitar l’ensenyament en català, una mesura que segons els organitzadors de la protesta permetria que “tots els col·legis i instituts públics aragonesos puguin introduir el català com a llengua vehicular en l’ensenyament”, un extrem que segons els organitzadors és una “imposició”.

Per això, els manifestants han demanat que se suprimeixi el català com a llengua pròpia de l’Aragó –tot i que actualment només compta amb un tímid reconeixement molt per sota de l’oficialitat, ni tan sols als territoris on és parlada–, i que “es respecti la voluntat dels ciutadans”.

La concentració s’ha tancat amb la lectura d’un manifest que demana respecte per el que anomenen modalitats lingüístiques aragoneses de les zones nord i oriental, és a dir, el que l’anterior govern de PP i PAR va batejar com a LAPAPYP i LAPAO.

Ciutadans es desmarca

A més de la presència de membres del PP a la concentració també estava prevista l’assistència de membres del PAR i UPyD, formacions que coincideixen en la negativa a la nova política lingüística impulsada per PSOE i CHA.

Per la seva banda, Ciudadanos s’ha desmarcat de la convocatòria malgrat que la mateixa plataforma organitzadora els va convidar a assistir-hi. El partit liderat per Albert Rivera ha fet pública una nota en què asseguren estar a favor que “siguin els parlants de les llengües, juntament amb els lingüistes, els que decideixin com anomenar-les”.