L’alcaldessa de Barcelona i líder de Barcelona en Comú, Ada Colau, i el portaveu d’En Comú Podem al Congrés, Xavier Domènech, són, oficialment -tot i que de manera transitòria a l'espera de celebrar-se el primer congrés-, els líders del nou partit dels comuns.

Colau dirigirà la coordinadora nacional, un òrgan de 120 membres de caràcter consultiu i encarregat del retiment de comptes. Domènech, per la seva banda, liderarà la comissió executiva, que es reunirà cada setmana.

A més de decidir els membres dels òrgans directius, la votació ha servit per exemplificar les tensions internes de Podem. Tot i la decisió de la direcció d’Albano-Dante Fachin de retirar la seva candidatura a la formació, els membres del partit han estat representats en fins a set llistes.

Una d’aquestes, la candidatura encapçalada per la diputada de Catalunya Sí Que es Pot, Jessica Albiach, tindrà presents en la direcció del nou partit set dels vuit membres que proposava, entre els que es troben la mateixa Albiach i el secretari general de Podem Barcelona, Marc Bertomeu

Tensió amb Podem

Aquest dissabte els comuns han donat les seves primeres passes, ja com a partit polític. L’assemblea fundacional ha tancat així un procés de diversos mesos de debat, eclipsat per la decisió de la direcció de Podem -una setmana abans del naixement del partit- de desmarcar-se de la confluència.

Tot i l’ambient festiu que implica el naixement d’un partit amb grans aspiracions, l’assemblea d’aquest dissabte ha estat marcada per les males relacions entre el nou partit -impulsat per Barcelona en Comú, Iniciativa per Catalunya, Esquerra Unida i Alternativa, Equo i una part de Podem- i la direcció del partit presidit per Albano-Dante Fachin.

Exemple d’aquestes tensions és que la cúpula de la formació morada no hagi estat convidada a l’assemblea, on sí hi han anat membres d’altres partits.

Fruit d’aquesta situació és també l’absència del secretari general de Podemos, Pablo Iglesias.Tot i que era un dels convidats més esperats, Iglesias finalment no ha assistit a l’assemblea fundacional ja que fer-ho hagués suposat contradir públicament la decisió de la cúpula de Podem.

Reunió entre Fachin i Echenique

El moment de tensió àlgida s’ha donat quan s’ha vist a Fachin pels voltants del recinte on s’estava celebrant l’assemblea. Segons han explicat fonts de Podem a Efe, la direcció del partit a Catalunya, encapçalada per Fachin, s'ha reunit amb el secretari d’Organització de Podemos, Pablo Echenique, per valorar el divorci entre la formació morada i el nou partit.

La decisió de la direcció de Podem ha deixat el partit en una situació incerta. Mentre la cúpula de la formació morada no participarà al nou partit, els crítics amb la direcció han mantingut les seves candidatures i segurament formin part dels òrgans del nou espai polític.

La reunió ha tingut lloc aquest migdia, abans que Echenique participés com a convidat a l'assemblea fundacional del nou partit dels comuns, en representació de la direcció estatal de la formació morada. Meri Pita, secretària de plurinacionalitat i diversitat territorial de Podemos, també ha assistit a l’assemblea.

Echenique reivindica la unitat 

Durant l'assemblea diversos membres de formacions relacionades amb la confluència han traslladat els seus missatges de suport al nou partit. Un dels parlaments més aclamats ha estat el d’Echenique, que ha estat rebut a crits de “unitat”. El secretari d’organització de Podemos ha reivindicat l’objectiu comú que comparteixen les forces de la confluència i ha assegurat que Podemos "seguirà treballant" per la unitat.

“Hem d’aprendre a conviure en els mateixos espais, perquè la societat que representem és igual de diversa, o més”, ha assegurat Echenique. 

Alberto Garzón, coordinador general d’Izquierda Unida, també ha reivindicat la importància de treballar per una unitat construïda des de la radicalitat democràtica. “O ho fem junts o no tindrem alternatives”, ha assegurat.

República social no independentista

A l’assemblea, celebrada en el pavelló de la Vall d’Hebron de Barcelona, hi ha assistit al voltant de 2.000 persones. Al llarg de la jornada s’han debatut i aprovat l’ideari polític del partit.

L’eix que més controvèrsia ha generat ha estat el que fa referència a República i Estat plurinacional. En aquest sentit, els comuns han decidit per majoria aclaparadora aparcar l’independentisme i apostar per una república catalana dins un Estat “plenament” plurinacional.

Els inscrits també han pogut votar, fins les 14h i de forma telemàtica, els membres dels òrgans de direcció del nou partit, on la candidatura de Xavier Domènech, amb el suport d’Ada Colau, partia sense competència previsible.