La Comissió Europea ha demanat explicacions als estats sobre el control de fronteres interiors, segons ha explicat la comissària d’Interior, Ylva Johansson, en resposta a una pregunta sobre el tancament de fronteres entre França i Espanya, que han plantejat els eurodiputats de Junts, Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, l’eurodiputat de Bildu Pernando Barrena, i els eurodiputats dels grups dels Verds/ALE François Alfonsi i Claude Gruffat.

“Davant la persistència de determinats controls fronterers a les fronteres interiors, la Comissió ha iniciat un diàleg polític i tècnic amb França i altres Estats membres que realitzen controls duradors a les fronteres interiors amb la finalitat de comprendre la situació i exploració a l’ús de mesures alternatives, com el reforç de la cooperació policial transfronterera”.

La Comissió explica que França ha tancat alguns dels seus passos fronterers amb Espanya en el context de restabliment dels controls en les seves fronteres interiors, i que el 30 de setembre passat va notificar a la Comissió una ampliació dels controls en totes les fronteres interiors fins al 30 d’abril d’aquest any “sobre la base de la persistència de les amenaces terroristes i del risc de moviments secundaris”.

Mesura de darrer recurs i limitada

En aquest sentit, la comissària d’Interior, explica a la seva resposta que els Estats membres poden restablir els controls a les fronteres interiors com a mesura de darrer recurs per fer front a amenaces greus per a l’ordre públic o la seguretat interior i de conformitat amb els procediments establerts al Codi de fronteres de Schengen.

Això no obstant, afegeix que “els Estats membres estan obligats a garantir que els controls fronterers només es prolonguin mentre persisteixin les circumstàncies extraordinàries i que es duguin a terme de manera proporcionada”.

Johansson recorda que hi ha en marxa una proposta de revisió del Codi de fronteres Schengen que obliga per primer cop a avaluar les repercussions dels controls a les fronteres interiors a les regions transfrontereres. “Sobre la base d’aquesta proposta, els Estats membres haurien de fer referència a la citada avaluació en les seves notificacions relatives al restabliment o la pròrroga dels controls fronterers”, conclou.

Pretext: terrorisme i immigració il·legal

La pregunta dels diputats de Junts, Bildu i Verds recorda que el gener del 2021, les autoritats franceses i espanyoles van acordar tancar fronteres amb el “pretext” de reforçar la lluita contra la immigració il·legal i el terrorisme. Adverteix que aquestes mesures, que haurien de ser temporals, perjudiquen els treballadors transfronterers que utilitzen aquests passos a diari i és contrària a l’acord de Schengen i als Tractats de la Unió.

Els eurodiputats afegeixen que el 20 d’octubre del 2021, les prefectures de Pirineus Atlàntic i Pirineus Orientals van confirmar que els seus quatre i cinc passos fronteres afectats, respectivament, romandrien tancats fins a nou avís, la qual cosa negava el caràcter temporal de la mesura. “La resta de passos fronterers funcionen actualment sota una estreta vigilància policial”, detalla.

Davant d’aquesta situació, els eurodiputats preguntaven a la Comissió si tenia intenció d’exigir a les autoritats franceses i espanyoles que reobrin aquests passos fronterers i qui percentatge de les seves fronteres poden tancar els Estats membres sense que es consideri que soscaven la lliure circulació de treballadors, béns o serveis dins de la Unió.

A la imatge principal, el Coll de Banyuls bloquejat per la Gendarmeria francesa amb pedres / ACN