Un grup multidisciplinari de 15 tècnics inicien aquest dilluns les tasques d'exhumació de 128 víctimes de la Guerra Civil del Valle de Cuelgamuros, conegut històricament com a Valle de los Caídos. L'objectiu és recuperar les restes reclamades per les famílies d'aquests represaliats del franquisme, i així complir amb la llei de Memòria Democràtica. Els experts ja han instal·lat a l'interior de la basílica un laboratori forense per poder treballar. Així doncs, en l'operació d'exhumació participaran, a més de sis forenses, un grup d'arqueòlegs, odontòlegs, genetistes i quatre membres de la policia científica, la missió específica de la qual consisteix a ajudar a identificar les caixes en les quals estan enterrades les víctimes si els números d'inscripció no s'aprecien bé a simple vista, segons ha detallat El País.

Exhumacions reclamades per les famílies

El Valle, situat a San Lorenzo de El Escorial, alberga la fossa comuna més gran d'Espanya, exactament, amb 33.833 restes de víctimes d'ambdós bàndols de la Guerra Civil, i és on fins fa poc van romandre enterrats el dictador Francisco Franco, i el fundador de la Falange, José Antonio Primo de Rivera. Les famílies de les víctimes de la Guerra Civil i la dictadura franquista que es troben enterrades al Valle de los Caídos van presentar una reclamació davant del Defensor del Poble a conseqüència de l'incompliment de la sentència que va obligar en 2016 a les exhumacions de les restes mortals dels germans Lapeña i altres punts inhumats a Cuelgamuros. Finalment, el 13 de març el Tribunal Suprem va donar llum verda a les exhumacions d'aquestes víctimes de la dictadura després de rebutjar un recurs presentat per la Fundación Francisco Franco, el que era l'últim escull que frenava les extraccions dels cossos. 

Va ser, doncs, quan el passat 24 d'abril les restes mortals de José Antonio Primo de Rivera va sortir del Valle de los Caídos, on es trobaven des de 1959, en direcció al cementiri de Sant Isidre. De la mateixa manera, les restes del general colpista Gonzalo Queipo de Pla i de l'auditor de guerra Francisco Bohórquez Veïna van ser exhumats del temple de la Hermandad de la Macarena de Sevilla el 3 de novembre de 2022, gràcies al requeriment que li havia formulat el Govern central per la reforma de la Llei estatal de Memòria Democràtica.

Batalla judicial de les famílies 

En aquest lloc estan pendents les exhumacions de restes reclamades per un centenar de famílies, que fa anys que es troben embolicades en un garbull judicial després que una sentència històrica reconegués en 2016 el dret a recuperar els cadàvers dels germans Lapeña, afusellats en 1936 i enterrats en el mausoleu franquista. La Llei de Memòria Democràtica també preveu la "resignificació" d'aquest enclavament per donar a conèixer les "circumstàncies de la seva construcció" i "el període històric en el qual s'insereix", tot això amb la finalitat d'"enfortir els valors constitucionals i democràtics".