El Col·lectiu Wilson, integrat per prestigiosos acadèmics catalans en l'àmbit de l'economia i la ciència política, ha fet públic un comunicat sobre les eleccions al Parlament del 21 de desembre en el qual adverteix que una victòria de les candidatures unionistes (Cs, PSC i PP), que han defensat l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, "donaria suport a la via judicial i autoritària com a solució per a un contenciós que té naturalesa política".

El text íntegre, al qual ha tingut accés El Nacional, és el següent:

 

El Col·lectiu Wilson considera que les eleccions del 21-D se celebren en unes "condicions anormals" que perjudiquen algunes opcions, en referència a les independentistes, per l'empresonament i exili d'alguns dels seus candidats. Entén l'aplicació de l'article 155 per part del govern espanyol com la culminació d'un "llarg procés de recentralització"  i de reafirmació de l'autoritat de l'estat espanyol.

Aquest procés, argumenten, ha tingut diverses conseqüències greus: negació del dret d'autodeterminació de Catalunya, certificació de la "incapacitat" de l'estat espanyol per reformar-se, manca de separació de poders i demostració que l'Estat és "una cotilla per al desenvolupament de Catalunya".

Beneficis econòmics de la independència

El text també qüestiona l'argumentari de l'Estat i els partits unionistes sobre les conseqüències econòmiques de la independència. En aquest sentit remarca que la fi del dèficit fiscal i la capacitat de poder decidir polítiques que afavoreixin els interessos econòmics de Catalunya serien els dos grans beneficis de la independència.

El Col·lectiu Wilson assenyala que el trasllat de seus socials d'empreses des del referèndum de l'1 d'octubre "pot respondre a les pressions polítiques fetes pel govern de Madrid", i afirma que la caiguda del turisme "pot tenir més a veure amb la violència policial de l'1 d'octubre que amb la viabilitat de la independència".

Per això, animen la ciutadania a participar "massivament" a les eleccions del 21-D, "considerant quins partits han donat suport obert a la repressió i conculcació de drets individuals i col·lectius fonamentals". "El vot per aquestes formacions indefectiblement serà interpretat com un vot d'aprovació de l'aplicació del 155 i a les accions dels poders polítics espanyols, inclòs el poder judicial".

El comunicat el signen els doctors Pol Antràs, catedràtic de Harvard; Carles Boix, catedràtic de Princeton; Jordi Galí, Investigador sènior del Centre de Recerca en Economia Internacional; Gerard Padró, catedràtic de la London School of Economics; Xavier Sala i Martin, catedràtic a la Columbia University, i Jaume Ventura, Investigador Sènior al Centre de Recerca en Economia Internacional.