La consellera d'Educació de la Generalitat a l'exili, Clara Ponsatí, s'ha lliurat aquest dijous a la policia escocesa, després de la qual cosa s'iniciarà el seu judici d'extradició a Espanya, que la reclama pel seu paper en el referèndum d'independència del 2017, segons ha informat el seu advocat, Aamer Anwar.


En un comunicat, Anwar ha confirmat que les autoritats del Regne Unit han acceptat l'euroordre emesa per Espanya, després de rebutjar-la inicialment, un cop l'Audiència Nacional espanyola ha fet els aclariments sobre els delictes que afronta la política, entre els quals el de sedició.
 
Després lliurar-se a mig matí a la comissaria del carrer Leonard d'Edimburg, on ha estat detinguda, Ponsatí compareixerà davant la Cort del Sheriff de la capital escocesa, en una audiència en què el seu advocat demanarà la seva llibertat provisional, s'indica a la nota.
 
Anwar assenyala que, tot i que ha estat tramitada, l'ordre de detenció cursada per Espanya segueix "plena de contradiccions" i "divagacions" i "no explica" bé quins delictes imputa a la seva clienta el Tribunal Suprem espanyol.

L'advocat diu que Ponsatí "rebutja completament" el presumpte delicte de sedició de què se l'acusa i addueix que l'euroordre exemplifica "una venjança motivada judicialment".

Durant el judici d'extradició argumentarà que, si és lliurada a l'Estat espanyol, la seva clienta "no té garantit el dret a un judici just", ja que la major part de l'anterior govern català està "ja a la presó o a l'exili".

Si és retornada a Espanya, serà sotmesa a "una farsa de judici on l'únic veredicte possible és el de culpable", afirma l'advocat.

"No és un crim votar per la independència i ens oposarem a l'extradició", declara Anwar, que diu que la seva clienta vol sotmetre a escrutini judicial el sistema de justícia espanyol i que es plantegen fins i tot cridar a declarar determinats polítics espanyols.

La justícia espanyola acusa la consellera dels presumptes delictes de sedició, malversació de fons públics, desobediència i prevaricació pel seu paper en el referèndum sobre la independència de Catalunya de l'1 d'octubre de 2017, declarat il·legal per la justícia espanyola.

Després de sortir d'Espanya el 2017, Ponsatí va romandre uns mesos a Bèlgica al costat del president Carles Puigdemont i altres consellers de govern català i el març de 2018 es va reincorporar al seu lloc a la Universitat de St. Andrews a Escòcia.

Aquest és el segon procés que la professora afronta a Escòcia, després que el primer va quedar anul·lat el juliol del 2018, quan la Justícia espanyola va retirar una primera euroordre contra ella després de fracassar el procés contra Puigdemont a Alemanya.