Missatge clar i contundent de Victòria Alsina a la Unió Europea: Catalunya no és una amenaça per al model europeu. Així ho ha fet saber la consellera d'Acció Exterior i Govern Obert durant la seva participació en un acte organitzat pel Diplocat titulat 'Què pensa Catalunya d'Europa'. Alsina ha reivindicat el caràcter europeista del país, però també ha volgut subratllar que precisament per aquest motiu els catalans han de ser "crítics" per tal de fer complir els valors fundacionals. "Esperem que la veu catalana a Europa es vegi com una resposta per consolidar el projecte europeu, i en cap cas com una amenaça", ha afirmat.

Ho ha dit, això sí, després de lamentar dues qüestions que han demostrat que aquesta veu catalana no acaba d'escoltar-se. I, tot plegat, després que la Conferència sobre el Futur d'Europa, un espai que permet als ciutadans europeus protagonitzar un debat i una discussió sobre tot allò relacionat amb la UE, hagi vetat dos temes claus: d'una banda, l'oficialització del català, que és la llengua més important d'Europa que no gaudeix d'aquesta condició de reconeixement. I, d'altra banda, la possibilitat d'engrandir la Unió Europea a través de la inclusió d'un nou Estat que ja n'era membre anteriorment (que és precisament la via que volia seguir el govern català després de la independència). Tot i que aquests dos temes havien rebut suport ciutadà, finalment l'organització no les ha incloses.

"Van ser les dues propostes més votades", ha recordat la consellera. "Ja veuen per què els cito aquests exemples. Era una gran oportunitat per legitimar el projecte Europeu", ha destacat. Però tot i aquest rebuig de la institució europea, ha deixat clar que Catalunya té encara la voluntat, des del govern i des de la ciutadania, de "formar part i creure en el projecte europeu per a millorar-lo". I ho ha demostrat, precisament, amb l'activitat que va engegar la societat civil per a incloure aquests dos grans debats (el de la oficialitat de la llengua i el del internal enlargement) en el ple de la Conferència sobre el Futur d'Europa.

Els fons NextGeneration, gestionats des de casa

Més enllà, la consellera Alsina també ha volgut remarcar la necessitat de gestionar els Fons Europus Next Generation des d'aprop. Davant de la intenció del Govern espanyol de centralitzar aquesta gestió, Alsina ha subratllat que tant ella com el conseller d'Economia, Jaume Giró, aposten pel principi de subsidiarietat. "Compartim la preocupació pel fet que el repartiment es basa en l'opinió dels estats membres, i no es tenen en compte les regions que tenen competències àmplies", ha lamentat. Tot i això, ha recordat que aquest cop la resposta europea a la crisi, basada en aquest paquet econòmic, s'ha demostrat molt millor que la de la crisi del 2008. "És molt més positiva que el de la troika".