Ciutadans ja se situava en l’escenari d’una condemna als presos polítics. I per això demanava al Parlament que rebutgés “una eventual i injustificada aplicació” per part dels responsables del Departament de Justícia de “règims més benignes, progressions en grau o règims oberts” en cas de condemna. Però la nova ofensiva contra el suposat "tracte de favor" als presos ha fracassat. En un debat tens al ple de la cambra, la moció presentada pel grup d’Inés Arrimadas només ha rebut el suport del PP. La resta de grups hi ha votat en contra i l'independentisme l'ha descrit com a "la moció de la repressió presentada pel partit de la repressió".

En el text, Ciutadans alertava que els responsables polítics de la Generalitat “es troben en una situació de conflicte d’interès estructural amb els polítics separatistes presos”, i rebutjava qualsevol benefici “per raó de les seves relacions amb els actuals responsables polítics del Govern de la Generalitat”.

En la mateixa línia de les últimes setmanes, on han denunciat suposats “privilegis” dels presos politics, Ciutadans instava el Govern a presentar, en el termini de 15 dies, una relació de totes les visites que han rebut, tant quan estaven a Madrid com ara en presons catalanes. Reclamaven detalls sobre el dia i l’hora i el motiu d’aquestes visites.

La diputada de Cs, Lorena Roldán, ha preguntat al Govern “què no volen que sapiguem” sobre les visites que reben els presos, i ha rebatut que als diputats no els pertoca decidir si una presó és “injustificada” o no. La moció només ha rebut el suport del PP, que malgrat tot ha retret al partit d’Inés Arrimadas l’”oportunisme” de la iniciativa.

“Fins quan mentiran?”

L’independentisme ha estat molt contundent contra la nova ofensiva de Ciutadans contra els presos polítics. El vicepresident primer del Parlament, Josep Costa, l’ha descrit com a una “moció a favor de la repressió presentada pel partit de la repressió”. Els ha retret que “reclamen més repressió” perquè “no en tenen prou”. Ha ironitzat, parafrasejant l’expresident Pasqual Maragall i fent referència a enquestes que assenyalen que fins i tot votants de Cs estan en contra de la presó preventiva: “Tenen un problema, i aquest problema és el 30% dels seus votants”.

Per part d’ERC, el seu portaveu adjunt Gerard Gómez del Moral ha criticat el bus d’España Ciudadana “amb la cara del president del meu partit” que recorre Madrid contra els indults. “Els hauria de caure la cara de vergonya. Vostès són els que assenyalen”, ha criticat el republicà. “Fins quan mentiran? Quant aguantaran tanta mentida per interès polític?”, els ha preguntat.

El cupaire Vidal Aragonés ha retret que, podent fer referència a la situació del conjunt de la població reclusa, només es fixin en els “polítics separatistes”.

“Estan demanant pa i aigua”

Però l’independentisme no ha estat l’únic que s’hi ha oposat, com ja va passar aquest dimecres amb les lleis de Cs i PP i pretenien prohibir llaços grocs a l’espai públic. Sense anar més lluny, un dels més contundents ha estat el comú Joan Josep Nuet, que els ha acusat de voler fer una “excepció” als drets fonamentals. En aquest sentit, els ha recordat, entre altres, el pacte internacional de drets civils i polítics, que en el seu article 10.2a estableix que “els processats estaran separats dels condemnats, excepte en circumstàncies excepcionals, i seran sotmesos a un tractament diferent, adequat a la seva condició de persones no condemnades”.

Nuet, que ha arribat a citar la Constitució, ha criticat que “vostès ja els han condemnat” i que “estan demanant pa i aigua” pels presos polítics. Els hi ha recomanat llegir “tots els capítols” de la Constitució espanyola.

En representació del PSC, la diputada Rosa Maria Ibarra ha lamentat que només es fixin en “set presos d’una població penitenciaria de 8.400 presos” a Catalunya. “Si tenen constància de privilegis, emprenguin accions legals”, els hi ha dit. Ha assegurat que “no és més que una estratègia per continuar atiant el conflicte”, on ha dit que “no trobaran” els socialistes.