L’economista Xavier Sala-i-Martin ha reclamat al Govern seguir l'exemple dels alemanys i adquirir dosis de la vacuna russa Sputnik V al marge de la UE.

L'Agència Europea del Medicament (EMA) va confirmar el passat dijous l'eficàcia i seguretat de la vacuna AstraZeneca. Tant el govern alemany com l'espanyol van anunciar que reprendrien la vacunació amb aquest fàrmac.

Tanmateix, per Alemanya no és suficient, i va advertir la UE que està en un procés de negociació per comprar la vacuna Sputnik V. Davant aquesta decisió, l'economista ha retret al Govern la seva falta d'iniciativa: "Algú ho està dissenyant i fent?". 

Segons defensa Xavier Sala-i-Martin, "si esperem a que els buròcrates de la UE aconsegueixin els vaccins, una gran part de ciutadans morirà". "Hem de tirar pel dret i comprar les vacunes nosaltres", ha afegit en una publicació en el seu perfil personal de Twitter. 

Tuit Xavier Sala i Martin vacunas govern rusa sputnik alemanes @XSalaimartin@XSalaimartin

Alemanya negocia amb Rússia 

Tot i que les autoritats alemanyes han reprès la vacunació amb AstraZeneca, el ministre de Sanitat alemany, Jens Spahn, va alertar ahir que la UE no ha adquirit prou vacunes per abastir tots els països membres, per la qual cosa no descarta començar a actuar pel seu compte.

Spahn no pretén esperar una decisió per part de la UE. Segons ell, "no hi ha prou vacunes a Europa per aturar la tercera onada" i "és possible que en les pròximes setmanes no puguem fer passos en la desescalada". Per aquest motiu, va defensar que "si la UE no hi fa res, estic d'acord a fer-ho a escala nacional".  

De fet, ja han començat les negociacions sobre els possibles contractes de subministrament. Spahn va assegurar que el seu ministeri està "en estret contacte" amb les autoritats russes, tal com va indicar l'informatiu Tagesschau, de la televisió pública alemanya. Hauran d'esperar, però, a rebre l'aval de l'Agència Europea de Medicines (EMA) sobre l'ús de l'Sputnik V.

Tanmateix, primer s'ha de negociar sobre quina és la quantitat de dosis que la companyia podria servir arreu d'Europa en un període curt de temps. D'altra banda, Spahn va obrir la porta als fabricants russos a produir la seva vacuna en laboratoris alemanys o europeus. 

 

Imatge principal, Xavier Sala-i-Martin / Roberto Lázaro