Nació i país líder o comunitat autònoma? Sembla que el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) no acaba de tenir-ho clar i ja donaria per fet que Catalunya és "una nació líder" i, també, "un país líder". A la publicació d'ahir, recollida per RAC1, s'hi pot trobar la llei 16/2017, de l'1 d'agost, del canvi climàtic, una llei que va ser aprovada pel Parlament i, ara, ratificada pel Rei, i que recull diferents termes que fan referència a Catalunya com si ja fos un país capdavanter en qüestions climàtiques i totalment separat de l'Estat.

Segurament no serà a Felip VI a qui se li ha colat el text, tot i que sigui qui subscriu —com sempre— l'aprovació, però a algú se li podria haver passat per alt rellegir-se'l i trobar que, al títol IV de la pàgina 5, es diu que "l'aprovació de la present llei ha de permetre reforçar el posicionament internacional i el lideratge que fins ara ha mantingut Catalunya en els fòrums internacionals, en situar-se com una nació líder no només per l'assistència de forma ininterrompuda en les cimeres mundials de les Conferències de les Parts de la Convenció marc de les Nacions Unides des del 2003, sinó també pel treball realitzat en el camp de l'acció climàtica".

Aquesta, però, no és l'única precisió que se'ls ha escapat. A la següent pàgina, el text va un pas més enllà i defineix Catalunya, directament, com a "país líder en la investigació i aplicació de noves tecnologies que contribueixin a la mitigació, així com a reduir la dependència energètica de Catalunya de recursos energètics externs, a la descarbonització i a la desnuclearització.

De fet, la llei també reclama "fer visible el paper de Catalunya al món, tant en els projectes de cooperació com en la participació als fòrums globals de debat sobre el canvi climàtic".

La llei la signen el president Carles Puigdemont i el conseller de Territori, Josep Rull.

A la pàgina 5 hi trobareu la referència a "nació líder" i a la pàgina 6 a "país líder".