La judicialització política a Catalunya i, més concretament, el cas Forcadell ha arribat a Alemanya. El socialdemòcrata Bernhard von Grünberg, diputat al Parlament del Rin del Nord-Westfàlia, ha denunciat la judicialització del procés català enviant una carta a importants dirigents polítics d’Alemanya, entre els quals es troba el ministre de Justícia, Heiko Maas, i els presidents del Bundestag i de l’Eurocambra, Norbert Lammert i Martin Schulz.

A la carta, s'adverteix el caràcter "antidemocràtic" i el "rebuig de qualsevol diàleg" per part del govern espanyol. Tot l'endemà que l’ex primer ministre escocès, Alex Salmond, alertés que el cas contra la presidenta del Parlament està generant una gran preocupació "arreu d'Europa".

Von Grünberg avisa el govern de Merkel i els parlaments alemany i europeu que “no és un problema únicament espanyol, sinó que és, i serà cada vegada més, un problema que afectarà Europa i Alemanya”. El diputat socialdemòcrata els demana que facin un seguiment del procés contra la presidenta. La carta exposa, a més, els motius pels quals està encausada i recorda que com a presidenta del Parlament "no pot canviar l’ordre del dia i no té cap dret de vet per prohibir els temes sol·licitats”.

Espanya, una democràcia?

Von Grünberg qüestiona que a Espanya hi hagi un sistema democràtic "en el sentit europeu del terme”. Per això, demana als dirigents polítics alemanys que actuïn per evitar que Espanya esdevingui una nova Hongria, on hi ha hagut, segons el diputat, “una pèrdua de la democràcia”. D'altra banda, el diputat subratlla el fet que a Espanya no hi ha una separació de poders efectiva i explica que el Tribunal Constitucional no és un tribunal independent.

L'immobilisme de Rajoy

La carta també informa els parlamentaris alemanys que el govern espanyol ha actuat des de l'immobilisme i subratlla el fet que no s'hagi obert a debatre una reforma de la Constitució. En aquest sentit, Von Grünberg lamenta que més d’una trentena de lleis catalanes han estat recorregudes i suspeses "des de Madrid" i avisa que afecta, no només qüestions de sobirania, sinó temes d'abast social, com la lluita contra la pobresa energètica.

Qui és Von Grünberg?

Von Grünberg, de 71 anys, ha estat elegit diputat socialdemòcrata al Parlament alemany en diverses legislatures des de l'any 2000. Ha visitat diverses vegades Catalunya, s’ha reunit amb Forcadell i va fer d’observador internacional de la consulta del 9-N. Amb la carta adjunta un llistat de les lleis catalanes suspeses, informació sobre el procés contra Forcadell, l’esborrany de la constitució catalana en què va participar el jutge Vidal i el llibre sobre Catalunya de la periodista alemanya Krystyna Schreiber.