L’activista Adrià Carrasco torna a casa amb les conviccions més fortes que mai. El jove, acusat de terrorisme, sedició i desordres públics per haver participat en una protesta independentista, portava gairebé tres anys exiliat  a Brussel·les, però ahir el jutge va arxivar el cas. Ja amb els peus a Catalunya, Carrasco ha demostrat que malgrat les acusacions i l’exili la seva lluita continua i aquest dimarts ha fet una crida a la mobilització independentista. “Tots hem d’assumir riscos”, ha assegurat. 

En una entrevista a Catalunya Ràdio, el jove ha lamentat que les mobilitzacions independentistes hagin “perdut força” i ha animat a “no esperar més” per tornar a sortir al carrer. “La crisi sanitària ho ha agreujat, però en general hi ha una sensació d’espera a les eleccions i a veure què passa. No ho podem retardar més: tots hem d’assumir riscos i sacrificis”, ha clamat. "Només el poble salva el poble", ha assegurat. I és que segons Carrasco, els partits "estan en picabaralles constants".

Pel que fa a la seva situació personal, Carrasco s’ha mostrat molt “alegre i feliç” de poder tornar a casa, sobretot, segons ha explicat, pel “gran patiment” dels seus pares. Tot i això, ha explicat que sent “molta ràbia i preocupació pels muntatges policials d’Espanya”.  “No seré ni la primera ni l'última víctima. L’acusació no té cap sentit, però tot forma part d’un muntatge. L’únic que volien era acabar amb la lluita d’aquesta manera i això és molt cruel. Torno amb les conviccions més clares ”, ha explicat.

Segons Carrasco, l'Audiència Nacional és un tribunal "aberrant i d'excepció que mai hauria d'existir en un estat suposadament de dret" i ha acusat també l'Estat de practicar "muntatges policials" des del franquisme. Per tot plegat, el jove ha dit que la compensació més correcta seria "que la Guàrdia Civil deixés les armes i es dissolgués l'Audiència Nacional".

El cas

Adrià Carrasco va fugir la mateixa nit del 10 d'abril del 2018 quan la Guàrdia Civil va presentar-se a casa seva enmig d'una operació antiterrorista ordenada per l'Audiència Nacional. Adrià Carrasco, igual que Tamara Carrasco, estava acusat de terrorisme, sedició i desordres públics. Des d’aleshores, ara gairebé fa tres anys, ha estat exiliat a Brussel·les.

El cas ha passat fins per 10 instàncies judicials fins a acabar a Granollers, en un jutjat de primera instància. L'Audiència Nacional va acabar retirant l'acusació de terrorisme i va rebaixar els càrrecs a desordres públics, 8 mesos després de l'operació policial, però no va retirar l'ordre de detenció.

Ahir el jutjat de Granollers, en qui actualment havia recaigut el cas, va arxivar la causa. Tot i que encara es pot recórrer, la instrucció judicial ha retirat l'ordre de crida i cerca i, per tant, la policia ja no pot detenir Adrià Carrasco a Catalunya. El jutge ha argumentat que arxiva el cas perquè "no hi ha proves que acreditin el delicte".