El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, proposarà crear un Pacte Nacional pel Referèndum en la reunió del 23 de desembre. En una carta que el president va enviar aquest divendres als convocats a la cimera pel referèndum, Puigdemont presenta l'ordre del dia de la reunió, en què, en el punt 4, s'especifica la convocació "si escau" del Pacte Nacional pel Referèndum. En aquesta mateixa reunió es tractarà la memòria d'activitats del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, i s'analitzarà la situació i els plans de futur. 

La cimera del referèndum és un compromís aprovat amb la CUP en el debat de política general del Parlament. Hi participaran els membres del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, i hi haurà membres de Junts pel Sí, de la CUP i de CSQP, a més, hi destaca la presència de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

La convocatòria de la cimera s’emmarca en el full de ruta de “referèndum o referèndum” marcat pel president de la Generalitat i en compliment de les resolucions aprovades en el debat de política general de l’octubre. El Parlament va aprovar llavors dues resolucions sobre el referèndum: JxSí i CSQP van acordar una resolució que aposta per un referèndum pactat i JxSí i la CUP en van aprovar una altra que estableix fer el referèndum encara que no hi hagi acord amb l’Estat i preveu, entre d’altres, celebrar una cimera per preparar-lo.

L’última reunió del Pacte Nacional pel Dret a Decidir es va celebrar el 7 de novembre del 2014, a les portes de la consulta del 9-N, per abordar com es tirava endavant després que el Tribunal Constitucional (TC) suspengués la consulta.