El president a l'exili, Carles Puigdemont, i el cònsol espanyol a Munic, Francisco Pascual de la Parte, han protagonitzat un tens cara a cara aquest vespre a la ciutat alemanya durant un debat sobre la independència de Catalunya. L'acte ha penjat el cartell de complet i fins i tot hi ha hagut persones que han hagut de quedar-se dretes o seure a les escales de la Sala Luitpold.

Davant de tota aquesta audiència, d'unes 150 persones, ha intervingut en primer lloc el cònsol espanyol que ha basat el seu discurs a repetir arguments en contra del moviment independentista, com per exemple, que a les últimes eleccions catalanes va guanyar Ciutadans i no cap partit sobiranista.

La taula rodona, anomenada "Catalunya entre l‘autonomia i la secessió. Fortaleses o debilitats d‘Europa?“, ha continuat amb la intervenció del president Puigdemont. Aquest ha retret als representants espanyols presents a la sala que l'Estat mantingui persones a la presó per motius polítics. L'afirmació ha estat rebuda amb forts aplaudiments per part del públic.

Puigdemont ha reconegut que un any després del referèndum de l'1 d'octubre del 2017 "és evident que no hi ha una república catalana reconeguda internacionalment". Però de la mateixa manera ha subratllat que és igualment "evident que Catalunya és un subjecte polític de facto". A parer del president, la qüestió catalana "s'ha convertit en un tema europeu que concerneix el conjunt d'Europa, no només als estats, sinó als ciutadans".

Poca estona més tard, el cònsol general ha intervingut a la taula rodona, en la qual ell no participava, per acusar les escoles catalanes d‘adoctrinar els nens en contra d'Espanya.

És la primera vegada que Puigdemont viatja a Alemanya des que va poder tornar a Bèlgica un cop el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena va retirar les euroordres contra ell i els consellers a l'exili.

Reunió amb diputats baveresos

Abans de l'acte, Puigdemont s'ha reunit amb els responsables dels socialdemòcrates al parlament de l'estat de Baviera, a Munic. S'ha entrevistat a la cambra bavaresa amb el president del grup parlamentari de l'SPD bavaresa, Markus Rinderspacher, i el responsable d'Afers Europeus del grup, Georg Rosenthal. A nivell estatal, l'SPD és a l'oposició, però a nivell federal governa en coalició amb la CDU/CSU d'Angela Merkel i, de fet, el partit compta, entre d'altres, amb la cartera d'Exteriors.

El responsable d'Afers Europeus, Georg Rosenthal, ha assegurat a Twitter després de l'entrevista amb Puigdemont que han parlat en "esperit europeu" i ha expressat el seu suport per "una solució" al "conflicte històric" a Catalunya. El responsable de l'oficina del president Puigdemont, Josep-Lluís Alay, ha assegurat a Twitter que la reunió s'ha fet en un ambient "amable" i s'ha basat en "l'esperit dels valors fundacionals europeus". 

Els liberals bavaresos, que comparteixen grup polític amb el PDeCAT i Cs a nivell europeu, havien organitzat una conferència amb el president a l'exili per debatre sobre la situació catalana a Munic. Finalment, però, han decidit cancel·lar-la a última hora.