El secretariat nacional de la CUP ha elaborat aquest dimecres una proposta de candidatura per a les eleccions del 21-D, que hauran d'aprovar les seves bases. El cap de llista a Barcelona serà el diputat Carles Riera, que com va entrar a mitja legislatura -l'octubre del 2016- podrà repetir. És el mateix cas de Mireia Boya, que serà la cap de cartell per Lleida. La formació també ha incorporat alguns independents, com l'escriptora Bel Olid, número 6 per Barcelona.

A Barcelona, per darrere de Riera, la llista continua amb Maria Sirvent, Vidal Aragonès, Maria Ballester, Jordi Salvia i Bel Olid. La regidora de la CUP a Barcelona, Maria Rovira, que havia d'ocupar una posició més avançada, finalment ocuparà el vuitè lloc de la llista, mentre la portaveu del Secretariat Nacional, Núria Gibert, n'ocuparà el desè.

A Lleida, la llista està encapçalada per la diputada Mireia Boya, que va entrar al Parlament el desembre del 2015 en substitució de Ramon Usall. El número dos serà el regidor de la CUP a Lleida, Pau Juvillà. 

A Tarragona, el cap de llista serà el regidor a Reus, Xavier Milian, mentre a Girona ho serà Natàlia Sànchez, portaveu cupaire a l'Ajuntament de Figueres i membre del Secretariat Nacional.

Les llistes han estat elaborades a partir de les les propostes de les assemblees territorials de la CUP. Ara la militància de la formació, mitjançant el vot telemàtic, haurà de ratificar-les entre aquest dimecres a la tarda i dijous a dos quarts de set. El termini per registrar candidatures finalitza el proper divendres.

Riera és militat d'Endavant-Osan, una de les dues corrents amb més pes dins la CUP, de la qual també forma part l'exdiputada Anna Gabriel. Ja havia militat en diverses organitzacions sobiranistes, com l'extinta Crida a la Solidaritat. Entre els anys 2010 i 2015 va ser president del Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i Nacionals (CIEMEN). 

Discussions intenses

La proposta final del Secretariat Nacional ha arribat després d'hores de discussions intenses entre els diferents sectors i famílies que conformen l'esquerra independentista. Malgrat que el cap de cartell que va trascendir no s'ha alterat, la posició d'alguns noms per sota sí que han ballat a última hora, com el cas de Maria Rovira. Entre els deu primers llocs tampoc no hi ha Xevi Generó, membre del Secretariat Nacional.

Després de l'assemblea nacional extraordinària del diumenge, quan van decidir presentar-se, diverses veus del món municipal han pressionat per una candidatura el més àmplia i oberta possible. És el cas del regidor de Badalona, José Téllez, que en una piulada al seu compte de Twitter advertia que "replegar-se en ella mateixa, amb perfils que són massa auto-referent de l'esquerra independentista, no és una estratègia que ajudi a sumar majories per a impulsar el procés constituent cap a la República".

Fachin i Procés Constituent

Malgrat que hi havia hagut converses amb els crítics que van marxar Podem com Albano-Dante Fachin, agrupats al voltant del col·lectiu Som Alternativa, o amb el Procés Constituent de Teresa Forcades, finalment no s'ha pogut arribar a cap acord. L'única aliança possible ha estat amb el Partit Pirata.

Des de la formació han volgut subratllar que la urgència dels terminis ha fet "impossible" arribar a un acord "amb altres formacions de l'esquerra transformadora". No obstant això, asseguren que hi ha "voluntat de treballar junts per assolir futures col·laboracions i confluències".