De cara a les properes eleccions municipals 2023, fixades per al diumenge 28 de maig, els partits polítics ja tenen gairebé enllestits els seus candidats als 947 municipis de Catalunya, per donar prou temps perquè els caps de llista es puguin donar a conèixer entre els seus potencials votants. En el cas de Tortosa, capital del Baix Ebre, en les eleccions municipals de 2019 Junts va obtenir la victòria amb 7 regidors i un 29,03% dels vots, que han permès a la formació governar en minoria durant 4 anys. En segona posició, l'any 2019 es va situar la formació Movem Tortosa, que va aconseguir un 21,17% dels vots i 5 regidors, i que enguany buscarà retallar distàncies amb Junts.  Ja en tercera i quarta posició trobem a ERC i el PSC, i finalment es van situar Ciutadans i la CUP. En aquest context posem cara als candidats a l'alcaldia de Tortosa en les eleccions municipals 2023 que ja estan definits.

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: totes les dates i quan es vota
 

A continuació trobaràs la llista actualitzada dels candidats de Tortosa a les eleccions municipals 2023 i els noms que més sonen per alguns partits que encara no han fet públic el seu cap de llista. Aquesta informació s'anirà actualitzant a mesura que es donin a conèixer més candidats i més detalls per liderar l’Ajuntament de Tortosa.

Meritxell Roigé repetirà com a alcaldable de Junts per Tortosa

L'actual alcaldessa, Meritxell Roigé, va ser escollida per l’assemblea de Junts per Tortosa com a cap de llista de la formació de cara a les municipals del pròxim 28 de maig. Roigé és alcaldessa des de febrer de 2018, i va assolir el càrrec després de la renúncia de Ferran Bel i va revalidar el seu lideratge en les municipals de 2019, quan va obtenir un 29,03% dels vots i 7 regidors dels 21 que hi ha al ple, i va iniciar el mandat governant en solitari. El gener de 2020, set mesos després de les eleccions, Junts per Tortosa i PSC van arribar a un acord de govern i les tres regidories socialistes es van incorporar a l’equip de govern, que, tot i això, va continuar estant en minoria.

Alcaldessa Tortosa Meritxell Roige
La cap de llista de Junts a Tortosa, Meritxell Roigé / Foto: Ajuntament de Tortosa

Movem Tortosa i el PSC acorden una llista unitària: Guanya Tortosa

Movem Tortosa i el PSC de Tortosa han anunciat que es presentaran en coalició a les eleccions municipals del mes de maig. Els dos partits han acordat formar a la capital ebrenca una "candidatura unitària, transversal i àmplia" per aconseguir "el canvi" en el govern municipal que la falta d'entesa entre les "forces progressistes" ha impedit en els últims mandats. L'acord s'ha tancat en els últims dies i els dos partits treballaran ara per presentar "un programa i unes propostes" electorals comunes per a Tortosa. "Hem de donar un tomb a la ciutat", ha defensat Víctor Grau, candidat del PSC. "Presentem l'acord amb molta il·lusió perquè part de la ciutat desitjava aquesta entesa", ha afegit Jordi Jordan, candidat de Movem.

El candidat de Movem Tortosa, Jordi Jordan, encapçalarà la llista de Guanya Tortosa i la representació dels dos partits serà "proporcional a la força" que actualment tenen els dos grups municipals a l'Ajuntament (amb cinc i tres regidors de Movem i PSC, respectivament). L'acord s'anirà concretant en els pròxims dies, des de l'eslògan definitiu, als membres i l'ordre de la candidatura, com els projectes.

Jordi Jordan, candidat de Movem Tortosa
Jordi Jordan, candidat de la llista unitaria Guanya Tortosa / Foto: Movem Tortosa

ERC repetirà amb Xavier Faura com a alcaldable

El grup d’ERC va ser el primer a fer oficial el seu candidat a l’alcaldia. Al març de l’any passat, els republicans van fer oficial que tornarien a dipositar la seva confiança en Xavier Faura com a cap de llista. A hores d'ara, Faura és president del Consell Comarcal del Baix Ebre i del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre. En la seva presentació, Faura va insistir en la necessitat de canviar la manera de fer política a la ciutat. “Cal un canvi en la manera de fer política a l’Ajuntament, que ha de ser més transparent, més propera i més participada per la ciutadania”, va afirmar l'alcaldable d’ERC. “Necessitem una Tortosa més cohesionada, una ciutat dinàmica, respectuosa amb el medi ambient i pensada per les persones”, finalitzava l'alcaldable republicà.

Xavier Faura ERC Tortosa ERC
Xavier Faura, candidat d'ERC a Tortosa / Foto: ERC

Miquel Albacar repetirà com a candidat de Ciutadans

Un altre candidat ja confirmat i que també repetirà com a cap de llista és Miquel Albacar, de Ciutadans, l’únic regidor que ha tingut la formació durant aquest mandat a la capital del Baix Ebre. En declaracions a Canal Terres de l’Ebre, Albacar ha assegurat que l’objectiu de la formació és créixer, i no ha descartat poden arribar a l’alcaldia si “hi ha un creixement, que és el nostre objectiu”, ja que “amb quatre regidors es pot aconseguir l’alcaldia, i els sondejos diuen que hi haurà un creixement en vots”. En la seva presentació, acompanyat de Carlos Carrizosa, Albacar va agrair la confiança que li ha donat la direcció del partit per tornar a encapçalar la candidatura de Ciutadans. Va assegurar que això li permetrà continuar treballant per millorar la vida dels tortosins i començar a treballar per configurar una candidatura transversal. Albacar buscarà minimitzar les conseqüències de la crisi que està patint el seu partit a escala estatal.

Miquel Albacar Ciutadans Tortosa CIUTADANS
Miquel Albacar, candidat de Ciutadans a Tortosa / Foto: Ciutadans

La CUP encara no ha definit el seu cap de llista

La CUP, que en les eleccions municipals de 2019 va obtenir un 5,48% dels vots i 1 regidor, encara no ha anunciat qui serà el seu alcaldable. Tampoc s'ha fet públic qui formarà part de la llista. Els anticapitalistes buscaran retallar distàncies amb Ciutadans i lluitaran per millor els resultats de 2019.

El consistori sorgit el 2019

En les eleccions municipals de 2019 el partit guanyador va ser Junts per Tortosa, amb un 29,03% dels vots i 7 regidors. Aquesta victòria a les urnes els han permès governar en minoria. En l'inici de la legislatura Junts va ocupar el govern municipal en solitari, i passats uns mesos van arribar a un acord de govern amb el PSC. Tot i l'acord, el govern va seguir en minoria. En segona posició es va situar Movem Tortosa, amb un 21,17% dels vots i 5 regidors. Ha estat el partit que ha liderat l'oposició al consistori. En tercera posició i ben a prop de Movem Tortosa es va situar ERC, que va aconseguir un 19,67% dels vots i 4 regidors. El PSC es va situar el 2019 com a quarta força de la capital del Baix Ebre, en obtenir un 13,61% dels vots i 3 regidors. Finalment, es van situar amb 1 regidor Ciutadans i la CUP, dues formacions que enguany buscaran millor aquestes xifres i consolidar la seva presència al consistori.

Les eleccions municipals 2023 del 28 de maig, a municipis i algunes comunitats autònomes

En les eleccions municipals 2023 del 28 de maig es votarà a tots els municipis catalans, però també als espanyols i a un grapat de comunitats autònomes de l'Estat. Una data, doncs, que servirà per mesurar la temperatura i la solidesa dels diversos partits en l'àmbit estatal, especialment de cara a les eleccions legislatives 2023, que tindran lloc a finals d'any. En aquestes s'augura un gran cara a cara entre Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo.