El mandat 2019-2023 s'acosta a la seva fi i això significa que aviat hi haurà eleccions municipals 2023. Queden dos mesos per a uns comicis que definiran la composició dels plens dels 947 ajuntaments de Catalunya. La convocatòria és el diumenge 28 de maig i els nous regidors i regidores prendran possessió dels seus càrrecs el dissabte 17 de juny. El resultat de les municipals també és important en clau nacional, perquè seran les primeres eleccions després de la ruptura del Govern i perquè aquest determinarà la distribució dels plenaris dels òrgans supramunicipals, com els consells comarcals i les diputacions. Els partits polítics que hi concorren encaren els últims dos mesos abans dels comicis amb l'objectiu d'acabar de perfilar les llistes que presentaran arreu del territori i de preparar la campanya electoral.

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: totes les dates i quan es vota

 

Martorell, el taulell polític va quedar revolucionat amb la majoria absoluta de l'alcalde Xavier Fonollosa. L'aleshores candidat del PDeCAT es va presentar amb la marca de Junts per Martorell (com van fer la gran majoria d'alcaldes de l'espai postconvergent). Després d'aconseguir guanyar les eleccions el 2015 amb el 31%, Fonollosa trencava tots els esquemes i aconseguia superar el 50% dels sufragis l'any 2019 en una ciutat de més de 28.500 habitants. A mig mandat, el batlle de la ciutat del Baix Llobregat va registrar la marca local Junts per Martorell davant la possibilitat de no arribar a un acord amb Junts per Catalunya. Uns mesos després, Fonollosa es va donar de baixa del PDeCAT i, recentment, ha arribat l'entesa amb el partit encapçalat per Laura Borràs i Jordi Turull. A continuació, trobaràs la llista completa dels candidats a l'alcaldia de Martorell a les eleccions municipals 2023. La informació s'actualitzarà a mesura que hi hagi nous detalls sobre les llistes que s'hi presenten.

Xavier Fonollosa arriba a un acord amb Junts i buscarà un tercer mandat

Després de vuit anys liderant l'ajuntament de Martorell, Xavier Fonollosa es presentarà a la reelecció per aspirar a un tercer mandat com a alcalde. Fonollosa era un dels alcaldes més destacats del Partit Demòcrata Europeu Català i, tot i que inicialment semblava que l'entesa amb Junts per Catalunya podia ser complicada, els de Borràs i Turull han arribat a un acord amb Junts per Martorell per concórrer plegats. Fonollosa buscarà, a més, revalidar la majoria absoluta aconseguida el 2019.

Xavier Fonollosa Martorell 2023   Twitter Xavier Fonollosa
Xavier Fonollosa, en un acte de reconeixement al municipi de Martorell / Foto: Twitter Xavier Fonollosa.

Xavier González s'estrena com a alcaldable del PSC a Martorell

L'última vegada que el PSC va tenir l'alcaldia de Martorell va ser durant el mandat 2003-2007. Dues dècades després, els socialistes tornaran a intentar arribar a la batllia. Ho faran, en aquestes eleccions, amb un nou candidat: Xavier González. El nou alcaldable no va figurar a la llista de 2019, que va liderar Lluís Tomàs, i que va quedar en segona posició.

Xavier González Martorell 2023   Twitter Salvador Illa
Xavier González, acompanyat de Salvador Illa en el seu acte de presentació com a alcaldable de Martorell / Foto: Twitter Salvador Illa.

Movem Martorell arriba a un acord amb Podem i Laura Ruiz encapçalarà la llista

A les eleccions de 2019, els comuns (que es van presentar amb la marca de Movem Martorell) i Podem (que va concórrer amb el nom de Som Podem Martorell) van anar als comicis per separat. Només els primers van aconseguir representació, mentre que els segons van quedar fora del plenari perquè van obtenir un 4,5% dels vots. Enguany, sí que aniran plegats. La número u de la confluència serà Laura Ruiz, que va ser la 2 de la llista de Movem Martorell l'any 2019. Fa quatre anys, l'alcaldable de Movem Martorell fou Xavier Sáez.

ERC renova el cap de cartell: Souli Messaoudi, nou candidat a l'alcaldia

Martorell va ser un terreny difícil per a Esquerra Republicana l'any 2019. Els republicans van quedar en quart lloc i no van arribar al 10% de les paperetes, però els va servir per tenir dos regidors. El partit prepara aquesta convocatòria amb renovació a la llista i, d'entrada, el seu alcaldable també canvia: Víctor de León deixa pas a Souli Messaoudi.

Souli Messaoudi Martorell 2023   ERC Baix Llobregat
Souli Messaoudi, en un acte d'ERC del Baix Llobregat / Foto: ERC Baix Llobregat.

Juanjo Pérez repeteix al capdavant de Ciutadans

L'última formació que va aconseguir representació al ple de l'ajuntament de Martorell és Ciutadans. La candidatura va arribar al 7% dels vots, fet que els va permetre entrar al consistori per primera vegada. El cap de llista, Juanjo Pérez, seguirà al capdavant en aquestes eleccions municipals 2023.

Juanjo Pérez Martorell 2023   Captura
Juanjo Pérez, en un vídeo de Ciutadans a Martorell / Foto: Captura.

El consistori sorgit de les eleccions de 2019

Les eleccions del 26 de maig de 2019 van atorgar la victòria a Junts per Martorell, que va aconseguir un de cada dos vots (50,3%) i va arribar a la majoria absoluta amb 12 dels 21 regidors que integren el ple de l'ajuntament de la ciutat del Baix Llobregat. El PSC va ser segon amb el 15,7% dels sufragis i 4 representants; mentre que Movem Martorell va aconseguir el 10% de les paperetes i 2 edils; mateixa quantitat de regidors que Esquerra Republicana (9,2%) i, finalment, l'última acta va ser per a Ciutadans (7%).

Eleccions municipals 2023: 947 municipis i 12 comunitats autònomes, a les urnes el 28 de maig

A les eleccions municipals 2023, que tindran lloc el diumenge 28 de maig, 947 pobles i ciutats de Catalunya escolliran els seus nous representants per al mandat 2023-2027. Aquesta convocatòria també tindrà lloc a la resta de municipis de l'Estat. A més, hi haurà comicis en 12 comunitats autònomes (l'Aragó, Astúries, Cantàbria, Castella-la Manxa, Comunitat de Madrid, Extremadura, Illes Balears, Illes Canàries, Múrcia, Navarra, La Rioja i el País Valencià). És una jornada determinant per al futur polític del país i també per al PSOE i el PP, perquè mesuraran el grau de suport amb el qual compten quan quedi mig any per a les eleccions legislativesPedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo es disputaran la presidència del govern espanyol.