Juan Carlos Campo, el ministre de Justícia del govern espanyol, ha confessat en una entrevista a El País que, sense la sentència del procés, no s'hauria plantejat una revisió del delicte de sedició.

El ministre ha assegurat que fins ara no s'havia fet aquest plantejament perquè "durant molts anys no s'han hagut d'aplicar aquests delictes". De la mateixa manera, ha matisat que "l'exercici de responsabilitat consisteix a dir que hem de donar-li la volta a aquests delictes".

"Un anacronisme"

Preguntat sobre si considera que el delicte de sedició estigui castigat amb penes de presó de fins a 15 anys és un excés, Campo ha respost que es tracta d'un "anacronisme". "Comparat amb el codi penal d'altres països com Alemanya, França, Itàlia o Portugal, també és un excés", ha afegit. 

El ministre recorda que el delicte de sedició fa 200 anys que existeix al Codi Penal i que no s'ha revisat des d'aleshores. Per tant, Juan Carlos Campo creu que "estem obligats a fer-ne aquesta revisió perquè som un país democràtic en un entorn europeu".

La reforma, abans de Cap d'Any

El passat 13 de novembre, el titular de Justícia assegurava que el seu executiu aprovaria la reforma del delicte de sedició abans de Cap d'Any. Segons Campo, les tasques al Ministeri de Justícia "estan bastant avançades" i un cop superi tots els tràmits parlamentaris la reforma del delicte de sedició es podrà aplicar als presos independentistes si inclou una modificació a la baixa de les penes. Campo va apuntar també que continuen els tràmits de gestió de l'indult als presos, tot i que només va apuntar que es resoldran "en temps raonables" i no va avançar quina serà la decisió final del president del govern. "Hi ha expedients d'indults que triguen sis mesos, i altres un any i escaig".

juan carlos campo ministre justicia congres efe

El ministre de Justícia Juan Carlos Campo / EFE

Els indults

Sobre els possibles indults que es podrien concedir als presos polítics, Campo ha començat explicant que el 99% d'indults són denegatoris i que "el semestre passat es van aprovar 10 indults dels quals només dos van acabar amb un informe favorable del tribunal sentenciador i en contra de la Fiscalia". 

Ara bé, Campo ha preferit no mullar-se i, preguntat per si el Consell de Ministres podria donar l'indult als líders independentistes encara que hi hagi informes contraris del Tribunal Suprem (el sentenciador) com de la Fiscalia, ha indicat que ja donarà explicacions quan es produeixi aquest debat al Consell de Ministres.