Cal seguir el camí marcat per Àustria? Les Forces Armades d'aquest país treballen en el simulacre d'una gran apagada elèctrica de temps indefinit. Tenint en compte que ja han encertat les darreres prediccions, com la pandèmia global, un atemptat terrorista a Viena o atacs cibernètics, potser cal fer-nos la pregunta i traslladar-la a casa nostra. D'entrada, la rumorologia motivada pels problemes del subministrament de gas i altres variants, situen una possible apagada a finals de gener. A més, les previsions de les companyies marquen que aquests dies la punta de fred, unida a la baixa producció d'energia eòlica i fotovoltaica, per qüestions meteorològiques, pot provocar problemes. 

Ara bé, si fugim de les especulacions, malgrat un entorn gens favorable, les principals fonts de subministrament confirmen que no cal patir. Els operadors Enagás i Red Eléctrica Española han descartat que hi hagi problemes de subministrament d'energia elèctrica i gas durant aquesta tardor i hivern. Per la seva banda, Enagás ha explicat que l'Estat espanyol té prou gas emmagatzemat per cobrir 40 dies de consum, més que altres anys en aquestes mateixes dates i més que altres països de l'entorn. Mentre que Red Eléctrica detalla que la potència instal·lada és de 107.088  megawatts (MW), més del doble del rècord històric de demanda marcat el passat 17 de desembre de 2007. Un altre tema serà la pujada del seu preu final.

Què fan a Europa?

Malgrat tot, és necessari un simulacre? Països avançats de la Unió Europea es reafirmen en el sí. Àustria va alertar els seus ciutadans que havien de tenir preparat un kit de supervivència. I Alemanya, a través de l'Oficina Federal de Protecció Civil i Assistència per a Catàstrofes, ha compartit tutorials amb els consells sobre com actuar en el cas d'una apagada. També Suïssa alerta de la possibilitat d'apagada a l'hivern, relacionada amb els seus desacords amb la Unió Europea i tenint en compte la demanda mundial. A l'Estat espanyol no es realitza cap simulacre o s'han pres consideracions relacionades amb l'apagada des de l'any 2016.

Cinc anys del darrer simulacre

Sota el govern de Mariano Rajoy es va practicar un simulacre conjuntament amb Portugal i França. Es va basar en la reposició del servei elèctric després d'un simulacre d'apagada generalitzada a la península Ibèrica i part del sud de França. Els operadors dels tres països volien validar els plans de reposició del servei del sistema elèctric peninsular, així com els de suport conjunt del sistema espanyol amb els sistemes portuguès i francès. També es va proposar fer aquesta operació internacional per aconseguir l'entrenament dels equips involucrats en situacions extraordinàriament excepcionals.

Una falta d'alta gravetat com una gran apagada suposa l'activació immediata del Centre Permanent d'Informació i Coordinació de la Secretaria d'Estat de Seguretat (CEPIC). Des d'Interior es coordina la comunicació a totes les forces policials en cas d'emergència, i també rep informació de les Centrals Receptores d'Alarmes dels operadors elèctrics. La resposta més immediata s'ha de donar a les centrals nuclears. De moment, no s'ha marcat cap data però no es descarta fer diferents proves en cooperació amb la Unió Europea. A tall d'exemple, el passat 3 de novembre es va fer un simulacre per fer front a un incident sorpresa i d'interconnexions. La prova serveix per analitzar el funcionament per si hi hagués problemes en els processos de creació de preus als sistemes dels diferents països i amb els operadors de xarxa que poguessin impedir la formació conjunta de preu a la UE.

Fotografia de portada: imatge de recurs de l'Ajuntament de Barcelona a les fosques