Dos interceptors russos SU-27 han obligat un F-18 espanyol a allunyar-se de l'avió on viatjava el ministre de Defensa rus Sergei Shoigu, que anava a Moscou des de Kaliningrad a través de l'espai aeri neutral del mar Bàltic, segons informa el govern rus.

L'incident, segons Rússia, va passar en acostar-se el caça espanyol (com el de la foto) fins a l'avió de transport on viatjava Shoigu. En el vídeo es veu els caces russos "empènyer" el F-18 espanyol per allunyar-lo de l'avió del ministre. Davant de la presència dels avions russos, el caça espanyol maniobra i fuig.

El Ministeri de Defensa espanyol ha tirat pilotes fora. "Tenim totes les dades [sobre l'incident], però en ser una maniobra de l'OTAN és ella que ha d'informar", ha explicat una portaveu.

El caça espanyol, de l'Ala 12, forma part del contingent que s'encarega de fer de policia aèria per a l'OTAN a Estònia, Letònia i Lituània. Es tracta de cinc avions com l'esmentat i 140 militars de l'Exèrcit de l'Aire. El grup espanyol té la seva base a Siauliai (Lituània), on també hi operen altres cinc caces JAS-39 Gripen de la força aèria d'Hongria.

Segon incident

És el segon incident conegut que protagonitzen avions militars espanyols a la zona. L'agost del 2017, dos F-18 espanyols van entrar "accidentalment" a l'espai aeri de Finlàndia mentre provaven d'interceptar dos avions russos prop de l'espai aeri d'Estònia. L'OTAN va haver d'explicar-se davant del govern finès.

El juny de 2017 un altre caça de l'Aliança Atlàntica va intentar apropar-se perillosament a l'avió del ministre Shoigú sobre el Bàltic. En aquella ocasió era un F-16 de les forces aèries poloneses, segons l'agència russa Interfax.

Shoigu ha advertit en el passat sobre els "riscos" de l'augment dels vols dels avions de guerra aliats a prop de les fronteres russes i del perill de "provocacions i incidents militars".

La missió de policia aèria de l'OTAN al Bàltic va començar el 2004 després de l'ingrés a l'organització d'Estònia, Letònia i Lituània. Des d'aleshores, avions de combat d'un país aliat romanen desplegats a la regió per períodes de quatre mesos. Després de la crisi d'Ucraïna a inicis del 2014 i l'augment de les incursions d'avions russos en l'espai aeri bàltic, la missió es va reforçar amb 12 caces més de tres països i dues bases més a Estònia i Polònia.