A les portes de la sentència de l’1-O, el Govern de la Generalitat ha volgut enviar un missatge des de Madrid: de la gestió del conflicte català dependrà el futur d’Espanya. “Formalment és un Estat democràtic, però corre el risc de deixar de ser-ho si no deixa que els catalans decidim democràticament”, ha advertit la portaveu Meritxell Budó. “Fins que no es resolgui el conflicte, difícilment s’aconseguirà l’estabilitat a Espanya”, ha reblat la consellera de la Presidència, que ha reclamat la necessitat de formar un govern a l'Estat per a poder reprendre el diàleg.

L’escenari ha estat la sala de columnes del Círculo de Bellas Artes de la capital de l’Estat, on aquest dijous s’ha celebrat l’acte institucional de la Diada. Ho ha fet amb la presència de la portaveu del Govern i consellera de la Presidència, del delegat de la Generalitat a Madrid, Gorka Knörr, els portaveus d’ERC i JxCat al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián i Laura Borràs, així com altres diputats. També el periodista Antoni Bassas, que ha fet una conferència.

La consellera de la Presidència no ha defugit la situació actual, i ha defensat la “necessitat que es constitueixi un govern” per a fer front als reptes que té l’estat espanyol, començant per Catalunya. Ha defensat la necessitat de reprendre el diàleg interromput entre l'Estat i la Generalitat. “Ens neguem a creure que aquesta situació no pugui tenir una solució dialogada”, ha assegurat. “En el diàleg ens hi trobaran sempre, però en la defensa dels nostres drets, llibertats i realitat nacional també”, ha afegit.

En aquest sentit, Budó ha tornat a situar el referèndum com a eina de resolució del conflicte, i ha sostingut que dins la Constitució hi ha “mecanismes que permeten fer-lo legal i acordat”. En aquest punt, la portaveu del Govern s’ha preguntat: “Què és més important, la democràcia o la unitat d’Espanya? Val tot per a erradicar la nostra voluntat de decidir democràticament el nostre futur?”.

Budó també s’ha referit a la manifestació de la Diada que va tornar a omplir el centre de Barcelona, malgrat la guerra de xifres habitual. “Jo em pregunto: quants països són capaços de mobilitzar centenars de milers de persones durant vuit anys consecutius?”, s’ha interrogat. “Nosaltres a Catalunya no tenim cap por a comptar-nos. És el que sempre hem plantejat”, ha afirmat. Ha advertit que "evitar parlar dels problemes no fa que desapareguin".

Per la seva part, el delegat del Govern a Madrid, Gorka Knörr, ha avisat un cop més que a Catalunya no hi ha un “problema de convivència”, sinó un “conflicte polític” que ara, a més a més, compta amb presos polítics, exiliats i investigats. És per això que ha instat els governants de l’Estat a reconèixer la naturalesa del conflicte.