L’advocat Gonzalo Boye, que dirigeix la defensa del president Carles Puigdemont,  ha acusat Ciutadans (Cs) d’intentar fer campanya amb la resposta que l'eurocomissari de Justícia, Didier Reynders, ha donat a l'eurodiputat de Cs i president del comitè d'Afers Jurídics de l'Eurocambra, Adrián Vázquez, sobre la llei d'amnistia del Procés, i que el partit ha donat a conèixer aquest dimarts. En concret, la Comissió Europea ha recordat que qualsevol jutge o tribunal espanyol que tuteli una causa en la qual s’hagi d’aplicar l’amnistia i faci una consulta al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre la llei, aquest procediment quedarà congelat, fins a obtenir una resposta del tribunal. Així ha passat, per exemple, amb la majoria de consultes de jutges espanyols, com ara amb les clàusules sòl dels bancs, que el tribunal europeu va considerar abusives. Vázquez, però, ha assegurat que això implica que "no hi haurà amnistia per a Puigdemont".

Molt soroll per a  no res... La suspensió del procediment ni és absoluta ni implica manteniment de mesures cautelars personals, aquí entren en joc altres drets i la jurisprudència del TJUE és molt clara... Cosa diferent és que alguns estiguin tractant de fer campanya”, ha etzibat Boye a X (Twitter).

La llei d’amnistia dels fets del Procés està al Senat, on  s’assegura que el PP voldrà retenir la norma fins a l’últim moment. Pot fer-ho durant dos mesos. S’espera que la llei torni al Congrés dels Diputats i que s’aprovi definitivament a finals de maig o principis de juny. La llei recull clarament que quan entri en vigor, és a dir un cop publicada al BOE,  se suspendran totes les mesures cautelars. Per exemple, l’ordre de detenció del president Puigdemont  que està en vigor a l'Estat espanyol amb la causa de l’1-O.

La lectura de Cs

Des de Ciutadans defensen que, a efectes pràctics, la llei d'amnistia espanyola quedarà "inaplicada" fins que el TJUE no resolgui les qüestions prejudicials que plantegin els tribunals nacionals, segons informa l'ACN. "Quan un tribunal espanyol plantegi una qüestió prejudicial, com passarà en el cas de la llei d'amnistia, la normativa comunitària exigeix la suspensió del procediment pendent a l'espera de la resposta del TJUE", assenyala Vázquez.

Segons l'eurodiputat de la formació taronja, accions com aquesta són només "un preàmbul de tot allò que s'apropa" i parla de l'inici d'una "gran batalla per la defensa de l'estat de dret a les institucions europees" quan el Congrés dels Diputats aprovi definitivament la llei d'amnistia.

Certament, s'espera que la sala penal del Tribunal Suprem, que dirigeix Manuel Marchena, faci una consulta prejudicial al TJUE sobre si la llei d'amnistia pot emparar el delicte de malversació de l'1-O o el de terrorisme de Tsunami, fet que ajornarà l'aplicació de l'amnistia al president Puigdemont. Una altra cosa serà que el Suprem no compleixi el mandat de la llei d'amnistia, que -en el seu redactat final, afegit per Junts- diu clarament que les mesures cautelars -és a dir, les ordres de detenció- decauran quan entri en vigor la llei, inclús si es fan consultes al TJUE i al Tribunal Constitucional. Caldrà veure com els tribunals ho interpreten i si s'arrisquen a incomplir la norma.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!