L'expresident socialista del Parlament Europeu, Josep Borrell, ha comparat avui el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, amb Nigel Farage, exlíder del UKIP i un dels principals defensors del "Brexit" per les seves "mentides" per aconseguir la independència de Catalunya.

En la presentació de l'acte "El separatisme davant el mirall del Brexit", l'expresident del Parlament Europeu ha assegurat que Junqueras i Farage són "dues gotes d'aigua perquè els dos enganyen sistemàticament els seus ciutadans".

"Si alguna vegada Junqueras arribés a ser president de la República catalana, també hauria de disculpar-se i admetre que els 16.000 milions de dèficit fiscal català no estan enlloc, que s'ha equivocat i que ha enganyat", ha afegit Borrell.

Brèxit

Josep Borrell ha comparat aquesta xifra amb la "falsedat" en la campanya pel "Brexit", en què s'assegurava que si els britànics sortien de la Unió Europa disposarien de 350 milions de lliures més a la setmana per augmentar les pensions, i ha alertat: "ha estat un dels grans enganys, i l'endemà del referèndum Farage va haver d'admetre que era mentida".

L'expresident del Parlament Europeu ha opinat que els raonaments de Junqueras no tenen fonament i són una "confabulació", a la vegada que li ha retret les seves "falsedats per convèncer la ciutadania".

El dirigent socialista ha descrit aquesta situació com la "democràcia post-factual", en la què importa més la percepció i els sentiments a través de la propaganda que els fets, i "la insistència insistent de repetir falsedats fins que es converteixin en veritat, sobretot si disposen dels altaveus i els altres no".

No obstant això, Borrell s'ha felicitat per l'"efecte vacuna" que tindrà el referèndum del "Brexit" per les conseqüències d'una desconnexió "molt complicada" i de l'"empobriment" de l'economia britànica i europea, encara que ha lamentat la "falta de quòrum per a les majories necessàries" i ha recordat: "A Catalunya, amb el 48 % ja es guanya, no fa falta el 51 %".