El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) ha publicat aquest dissabte el Reial Decret pel qual es prorroga l'estat d'alarma a causa del coronavirus fins a les 00.00 hores del 21 de juny.

La pròrroga de l'estat d'alarma ha estat aprovada aquest divendres pel Consell de Ministres després de ser aprovada al Congrés dels Diputats.

Amb aquesta nova publicació, l'Executiu manté la vigència del Reial Decret 463/2020, de 14 de març, pel qual es declara l'estat d'alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada per la Covid-19.

El documenti estableix que l'autoritat competent delegada per a l'adopció, supressió, modulació i execució de mesures corresponents a la fase III del pla de desescalada serà, en exercici de les seves competències, "exclusivament" qui ostenti la presidència de la comunitat autònoma, tret de per a les mesures vinculades a la llibertat de circulació que superin l'àmbit de la unitat territorial determinada per a cada comunitat autònoma als efectes del procés de desescalada.

En aquest punt, el BOE assenyala que les comunitats autònomes decidiran, d'acord amb criteris sanitaris i epidemiològics, la superació de la fase 3 a les diferents províncies, illes o unitats territorials de la seva comunitat i, per tant, la seva entrada en la 'nova normalitat'.

Durant el període de vigència d'aquesta pròrroga, les autoritats competents delegades per a l'exercici de les funcions a què es fa referència al Reial Decret 463/2020 continuarà sent el ministre de sanitat, Salvador Illa, sota la superior direcció del president del Govern, Pedro Sánchez, "d'acord amb el principi de cooperació amb les comunitats autònomes".

Sisena pròrroga

El Ple del Congrés va aprovar aquest dimecres la sisena pròrroga de l'estat d'alarma decretat per la pandèmia del coronavirus, una votació que el Govern ha salvat complint el seu objectiu d'obtenir el suport de la majoria absoluta de la Cambra.

En concret, la Cambra va autoritzar la que es preveu serà l'última ampliació de la vigència de les mesures excepcionals decretades el passat 14 de maig amb 177 vots a favor, un més de la xifra en la qual se situa la majoria absoluta, i els mateixos que va recollir quan es va votar la cinquena pròrroga.

A més dels 155 diputats del PSOE i Unides Podemos, el Govern ha aconseguit el suport dels deu de Ciutadans, els sis del PNB, els dos de Más País-Equo, i els de Coalició Canària-Nueva Canarias, el Partit Regionalista de Cantàbria (PRC) i Terol Existe.

En el 'no' han repetit el PP i els seus socis electorals d'UPN i Foro Asturias, a més de Vox i els independentistes catalans de Junts i la CUP, i Compromís, soci del PSOE en el Govern valencià. En total s'han registrat 155 vots en contra.