La presumpta etarra, Natividad Jáuregui, ha entrat a la presó a Bèlgica pocs dies després que la justícia belga acceptés definitivament la seva extradició a Espanya, segons ha pogut saber l'ACN.

Fonts de la seva defensa diuen que l'estada a la presó és provisional mentre no li posin un braçalet de seguiment, que pot trigar uns dies. Les mateixes fonts afirmen que "teòricament" l'entrega a les autoritats espanyoles s'hauria de fer en 10 dies, però que a la pràctica sempre en són més. Així, asseguren que de moment no hi ha data per a l'extradició, que està en mans de la fiscalia belga.

El Tribunal de Cassació va rebutjar dimarts el tercer i últim recurs possible contra la decisió del Tribunal d'Apel·lació d'acceptar l'euroordre de l'Audiència Nacional, que acusa Jáuregui de pertànyer al comando Biscaia d'ETA que suposadament va perpetrar un atemptat el 1981. Jáuregui fa més de vint anys que va arribar a Bèlgica, país que s'ha negat en repetides ocasions a extradir-la.

Fa un any el Tribunal Europeu de Drets Humans va condemnar l'estat belga per no justificar suficientment la denegació de l'extradició i l'Audiència Nacional va emetre de nou una altra euroordre. Ara finalment la justícia belga ha acceptat entregar la presumpta etarra a les autoritats espanyoles, però encara no hi ha data prevista pel trasllat.

Detinguda el 2016

L'última vegada que Jáuregui va ser detinguda a Bèlgica va ser el 2016 a petició de l'Audiència Nacional, encara que gairebé immediatament va ser posada en llibertat a Gant amb l'argument que "Espanya podria violar els drets humans" de la reclamada de complir-se l'extradició.

La justícia espanyola va emetre les ordres contra Jáuregui el 2004, 2005 i 2015 per la seva presumpta implicació com a membre del Comando Biscaia en la mort de sis agents de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, inclòs Romeu, el 1981. 

"Pepona", que estava fugida des de 1979, havia estat detinguda anteriorment el 2013 a Gant, on va residir durant una dècada després de viure a Mèxic i França. No estava empadronada a la ciutat, però sí que figurava registrada sota el seu nom real a la seguretat social belga. La presumpta etarra "no s'amagava" a Bèlgica, i de fet treballava com a cuinera en restaurants i per a famílies particulars, segons el seu lletrat, Paul Bekaert. També va participar en l'elaboració d'un llibre de cuina en el qual van col·laborar cuiners de diferents països i ella apareixia amb el seu nom i fotografia.

 

Imatge principal: l'advocat de Natividad Jáuregui, Paul Bekaert / ACN