Entre broma i broma, l'enfrontament treu el cap enmig de la relació entre Partit Popular i Ciutadans. Albert Rivera no s'amaga que va decidir votar sí a Mariano Rajoy en la investidura com a "mal menor" per salvar la governabilitat. Això, quan tot just quan ara fa sis mesos que va demanar a la bancada popular que se sublevés contra el seu president pels escàndols de corrupció al PP. Al seu torn, els de Rajoy han passat de dir-li 'naranjito' o 'pichón', a "senyor Rivera" després de firmar l'acord d'investidura. Però mentre es celebra la campanya pels comicis bascos i gallecs, PP i C's no han pogut retenir més la pugna encoberta i s'han alçat en duel.

"Votar C's és tan útil com portar xancletes a Groenlàndia o banyador a l'Himàlaia" feia constar un vídeo electoral difós pels populars a Euskadi. Populars i C's comparteixen bona part del potencial electoral per l'espectre de la dreta i els primers temen que el seu pastís en escons es faci més petit. Per aquest motiu, intenten fer befa en el sentit que els vots cap a la formació taronja poden no ser "útils" en un parlament tan fragmentat. El PP no és la força hegemònica al País Basc, sinó la cinquena, amb entorn 8 escons, segons el CIS. I a Gènova tenen por de treure encara menys suports. 

Però allò que podria ser un espot amb tics irònics, carregat d'intencions per guanyar vots, ha acabat generant un terrabastall a les files taronges. El cap de llista de Ciutadans per Barcelona, Juan Carlos Girauta, ha titllat de "vídeo porqueria" l'espot. Per a Girauta era poc més que "significatiu" comparar la candidatura de Nicolás de Miguel (C's) amb un seguit de llocs remots del planeta. Més diplomàtic va ser el vicesecretari general, José Manuel Villegas, quan va assegurar que els "enemics" no eren els partits constitucionalistes, sinó els "populistes" i independentistes. 

No només ha trepitjat el PP l'ull de poll a C's, generant malestar a les files taronges. Els propis 'naranjitos' s'han girat en contra d'Alfonso Alonso, candidat a lehendakari pel PP i una de les mans dretes de Rajoy. La formació taronja va prendre el vídeo dels seus adversaris i va afegir-hi un seguit de retalls de diari que vindrien a demostrar que sí, que són "el vot útil". Per exemple, citen la pressió que Rivera va fer perquè l'exalcaldessa de València deixés l'escó o dimitís, en virtut del pacte anticorrupció que havien signat per a la investidura de Rajoy.

Hernando - Rivera: un clàssic

Entre broma i broma, els ganivets han tornat a volar aquest dimecres. Rivera ha ironitzat sobre el vídeo electoral dels populars. "Els directors de màrqueting del PP són una meravella per C's, no sé si hi ha al darrere Rafa Hernando", ha dit el líder de C's. Hernando és el portaveu del PP al Congrés i és conegut per les seves frases ocurrents. Precisament, ell mateix va ser un dels instigadors de dir-li "pichón" en senyal de burla a Rivera. "Es va queixar per això, no sap on s'ha ficat", explicava fa dies en una conversa informal amb El Nacional.  

La tensió entre Hernando i Rivera no és nova, sinó que es pot tallar amb ganivet després Hernando carregués contra el líder de C's per afirmar que si Rajoy no tenia majoria suficient per ser investit, el pacte tornaria a entrar en vigor "si hi havia un candidat viable" del PP. "Jo no signo pactes de quinze minuts", va escridassar-lo el popular des de la tribuna de la cambra. Així i tot, el mateix Hernando ha sortit avui del pas amb un "ja saben vostès l'afecte enorme i el carinyo que li tinc al senyor Rivera. Ha de venir a fer la campanya al Congrés" ha dit. 

El pacte Anticorrupció i el català

La carta de la regeneració ha servit a C's per fer-se un lloc en l'espectre de la dreta i seguirà apel·lant a aquest argument. Per això, marca les distàncies amb els populars, per collar-los com a soci de pacte i no veure's esquitxats: primer amb el nomenament fallit de l'exministre José Manuel Soria per al Banc Mundial, després demanant "responsabilitats" al titular d'Economia, Luis de Guindos, i finalment, perquè a alguns no els semblava prou que Barberá deixés el PP, sinó que volien que deixés l'escó. 

Així i tot, la tensió es remunta de més lluny: de quan la bancada popular va dir a Rivera allò de "parla castellà que no t'entenc" i el polític català va assegurar que no s'havia sentit tan atacat ni al Parlament de Catalunya, on la seva posició política –deia– havia estat difícil de defensar en ple auge del sobiranisme. També es remunta a quan el líder de C's va reclamar que Rajoy havia de marxar perquè no era símbol de la regeneració, i el va vetar, tot i que després va votar-hi a favor. Entre broma i broma, la baralla continuarà.