L'exministre de l'Interior José Barrionuevo i l'exsecretari d'Estat Rafael Vera, condemnats pel segrest de Segundo Marey i indultats després parcialment, s'oposen al fet que aquesta mesura s'apliqui als presos polítics de l'1-O. En aquest sentit, Barrionuevo afirma que tots dos casos "s'assemblen com un ou a una castanya".

En declaracions a La Vanguardia, Barrionuevo ha recordat que a ell i a Vera els va indultar parcialment el Govern de José María Aznar per "petició unànime" de la mateixa sala del Suprem que els havia condemnat amb els vots en contra de més d'un terç del tribunal (7 a 4). Una condemna que, ha emfatitzat, “es va deure a la detenció irregular d'una persona durant nou dies, sense referència als GAL, malgrat el que diuen alguns, i deixant clar quines persones es van declarar responsables dels fets”.

“El PP ens va indultar per corregir el seu error en trencar el consens en la lluita contra ETA”, ha sostingut Rafael Vera al mateix diari.

rafael vera ETB

Imatge: Rafael Vera en una entrevista a ETB / ETB

"Ho tornarem a fer"

Segons Barrionuevo, el seu cas no té res a veure amb el context d'un possible indult a uns presos pel procés que, a més de tenir en contra l'informe del Suprem, desafien la condició de comprometre's a “no reincidir en la vulneració de les lleis”.

Rafael Vera coincideix en tot l'exposat per Barrionuevo i, a més subratlla la "deslleialtat constitucional" de la qual segons la seva opinió fan gala els polítics independentistes condemnats pel procés.

"Una mesura d'aquest abast -ha subratllat Vera- no pot prendre's sense comptar amb el principal partit de l'oposició; cal tractar d'arribar a un acord (amb el PP) i, si no és possible, retardar la mesura, però en tot cas cal insistir en el diàleg i deixar clar que ho n'hi ha hagut". 

Què ha dit el Suprem?

El tribunal que va jutjar la causa del procés ha informat negativament sobre  la concessió de qualsevol forma d'indult
–total o parcial— als 12 condemnats per delictes de sedició, malversació de cabals públics i de desobediència al no apreciar raons de justícia, equitat i utilitat pública que justificarien la concessió de la mesura de gràcia.

Els magistrats consideren que no s'ha vulnerat el principi de proporcionalitat de les penes a què van ser condemnats, que no hi ha prova o indici de penediment per part d'ells i que els arguments en què es basen les diverses peticions d'indults realitzades per tercers desenfoquen el sentit de l'indult perquè dibuixen una responsabilitat penal col·lectiva i, a més, pretenen que el govern espanyol corregeixi la sentència dictada pel Tribunal Suprem.

Imatge principal: L'exministre de l'Interior José Barrionuevo amb Felipe González/ EFE