La rivalitat esportiva entre el FC Barcelona i el RCD Espanyol corre paral·lela, des de gairebé sempre, a l’afany d’uns i altres de prevaler en els espais socials i polítics de la capital i del país. El tòpic descriu un Barça lligat al catalanisme, el progressisme i la democràcia, i un Espanyol que no tant, estereotipat com un club de catalans incomplets de l’upper Sarrià i de l’àrea metropolitana. Les crítiques a l'adhesió del Barça al Pacte pel Referèndum o la campanya #BarcaRompeEspana han revifat aquests equívocs amb voluntat de polaritzar la dualitat Barça-Espanyol en l'àmbit polític.

En realitat, a les juntes directives s'han vist tota mena de posicions ideològiques —independentistes, federalistes, franquistes... Entre els seguidors, igualment, la varietat és tan àmplia i acolorida com la mateixa societat catalana. Ara de tot això se’n pot parlar amb més precisió gràcies a les preguntes sobre la afiliació esportiva del CEO en la primera onada del Baròmetre d'Opinió Política del 2017, publicada a finals de març. És el primer cop que es pregunta. Les dades fan palès que les diferències entre culers i pericos són més petites del que sembla i demostren la falsedat d’alguns tabús ideològics.

El mateix marc ideològic

L'enquesta mostra que tant culers com pericos es mouen en la mateixa esfera ideològica. Si bé els aficionats del Barça solapen la mitjana catalana en l'eix esquerra-dreta, els de l'Espanyol es mouen també sobre la mateixa àrea i només mostren variacions en el menor pes de l'extrema esquerra en benefici del centre-esquerra. Els dos principals clubs del país no semblen diferir ni oposar-se gens ni mica en aquest aspecte.

0, esquerra; 10 dreta

Ni més rics ni més pobres

Els ingressos mensuals per llar dels aficionats de l'Espanyol no difereixen gaire dels del Barça. Es troben en situacions molt semblants. De fet, els únics despunts dels aficionats pericos —les franges entre els 2.401 i els 3.001€ i els 4.000€— no són gaire significatius a nivell estadístic.

Ingressos mensuals

Independentistes o federalistes

Al fer un cop d'ull al record de vot del 27S del 2015 centre les aficions de tots dos clubs, aviat s’observen poques diferències sociològiques. Si bé la presència de partits unionistes durs és lleugerament més elevada entre els seguidors de l'Espanyol, la diferència real és que Sí Que Es Pot (CSQP) té un pes major entre els seguidors de l’Espanyol en detriment de JxSí. Així, mentre els blaugranes es mouen més aviat en el marc de JxSí, els blanc-i-blaus oscil·len entre JxSí i CSQP.

Què va votar el 27S15?

ERC, En Comú i el PDECat

Si ens centrem en el record de vot de les generals del 26J del 2016, es repeteixen els mateixos patrons. En el cas dels barcelonistes s'observa com ERC té un paper preponderant, amb els comuns a més distància i el PDECat en tercera posició. En el cas del pericos, però, l'ordre s'inverteix: ECP és el principal partit, seguit del PDECat i d’ERC.

Què va votar el 26J16?

Identitats duals

La identitat és un dels factors claus que marquen el vot. A les gràfiques anteriors es veu com els aficionats del Barça cauen més cap a opcions independentistes i els de l'Espanyol cap a opcions federalistes. Pel que fa a les d'identitats s'observa el mateix patró: entre els del Barça predominen les identitats “només catalanes” o “més catalanes que espanyoles”, mentre que en els de l'Espanyol la seva identitat és de tipus dual i predomina la de “tan espanyol com català”.

Se sent espanyol o català?

Molt partidaris del referèndum

Més de tres quartes parts d'aficionats del FC Barcelona i del RCD Espanyol són partidaris de celebrar un referèndum d'autodeterminació. De manera segmentada, dues terceres parts dels aficionats culers són partidaris d'un referèndum sense autorització de l'Estat, mentre que en el cas dels pericos és el 47,37%. La qüestió del referèndum no divideix tant les aficions dels dos equips de Barcelona.

És partidari del referèndum d'autodeterminació?

Què votarien al referèndum

Cas de celebrar-se un referèndum no acordat amb l'Estat espanyol, les opcions partidàries de la secessió guanyarien entre les aficions de tots dos equips. De manera majoritària entre els del Barça i per una minoria, depenent dels abstencionistes, en el cas dels de l'Espanyol. Les tendències entre tots dos equips, novament, no varien gaire.

Si se celebra un referèndum d'autodeterminació...

Les dades proporcionades pel CEO demostren que la dualitat Barça-Espanyol no divideix la societat catalana, sinó que l’exemplifica de manera molt viva i amb característiques molt semblants. Els culers són una mica més independentistes que la mitjana del país, mentre que els pericos cauen més cap a tendències federalistes. Sigui com sigui, la realitat és que Barça i Espanyol són dos clubs que simbolitzen les sensibilitats d’un país al que no li fa cap mena de por votar en un referèndum d'autodeterminació.