La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, va criticar aquest dilluns que l'Ajuntament de Barcelona hagi trencat relacions amb Israel i va assegurar que aquesta postura no representa Espanya, durant una visita oficial a Israel en la qual intenta atreure inversors cap a la seva regió. "Això no representa Espanya i no representa Catalunya. No vull que cap inversor, que cap jueu, que cap ciutadà de bé d'aquest món pensi que Espanya és un país racista o que Espanya és un país que es tanca al món. Tancar les portes a Israel és tancar les portes al món", va afirmar Ayuso durant un discurs, després de reunir-se a Jerusalem amb el president israelià, Isaac Herzog i posicionant-se en contra de la decisió de Colau, que també ha generat polèmica a Barcelona.

La setmana passada, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va suspendre temporalment les relacions institucionals amb Israel, inclòs l'agermanament amb Tel Aviv, "fins que les autoritats israelianes posin fi a la violació sistemàtica dels drets humans contra la població palestina i compleixin plenament les obligacions que els imposa el Dret internacional". "Volem, amb aquest viatge, deixar clar que això no ens representa, Madrid és la casa de tots i de tots els israelians que busquen prosperitat, llibertat, respecte", ha recalcat Ayuso, qui ha assegurat que la principal missió de la seva visita és "reforçar relacions institucionals amb l'Estat d'Israel i atreure inversions, parlar amb empreses".

En dies passats, Israel va qualificar la decisió de Barcelona de "lamentable", en argumentar que és un "reforç per a extremistes, grups terroristes i antisemites". "No estem en un moment per trencar relacions amb ningú, amb cap país, i molt menys amb un Estat democràtic com Israel, un exemple de democràcia com poques a la qual ens uneixen molts llaços culturals, econòmics, polítics", ha subratllat Ayuso.

Colau va trencar l'agermanament de Barcelona amb Tel-Aviv

La decisió unilateral de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, de congelar les relacions de l’Ajuntament amb Israel i suspendre temporalment el conveni d’agermanament amb Tel-Aviv arribarà a un ple extraordinari que s’hauria de produir en un termini de quinze dies -és a dir, amb marge fins a final de mes- amb un únic punt a l’ordre del dia, debatre el restabliment de relacions amb Tel-Aviv. Aquest dilluns, quatre grups municipals, els de Junts per Catalunya, Ciutadans, Partit Popular i Valents, més la regidora no adscrita, van fer un front comú per exigir una reunió extraordinària del plenari i superar el mínim exigit d’un quart dels regidors.