El conseller d'Acció Exterior, Alfred Bosch, avisa en un article publicat en 14 mitjans europeus que la "legitimitat" del Parlament Europeu "es podria posar a prova" el pròxim 2 de juliol, quan es constitueix el nou hemicicle, amb el cas de Puigdemont, Comín i Junqueras. Així, el conseller adverteix que si el 2 de juliol no poden ser presents a Estrasburg per ocupar l'escó, la "legitimitat" de la institució estarà en joc.

L’article s’ha publicat aquest dimecres en 14 capçaleres europees, entre les quals figuren el diari The Guardian (Regne Unit), Libération (França), La Repubblica (Itàlia), Le Soir (Bèlgica), Neues Deutschland (Alemanya), Público (Portugal), The National (Escòcia), HBL (Finlàndia), ETC (Suècia), Frettabladid (Islàndia), Público (Espanya), EU Observer (àmbit europeu), DirektNO (Croàcia) i la plataforma Open Democracy. 

"Catalunya sempre ha estat un soci compromès i de confiança en la construcció del projecte europeu", "al contrari que els defensors del Brexit, Catalunya mai ha abandonat el seu sentiment de pertànyer a la Unió Europea", comença recordant Bosch.

A més, assegura que si no se'ls permet de participar en la pròxima legislatura europea, Europa no només "haurà perdut tres membres actius i proeuropeus, sinó també una altra oportunitat d'ensenyar al món que és un espai de llibertat, democràcia i suport dels drets fonamentals".

A l'article el conseller insisteix a subratllar el compromís de Catalunya amb Europa, i per això apunta que, "com a demòcrates", els pertany exigir que "tots els que han guanyat legítimament l'escó al Parlament Europeu se'ls permeti de representar els seus ciutadans i treballar per defensar la seva visió d'una Europa inclusiva, social i millor per als pròxims cinc anys".

Bosch s'encarrega de deixar constància dels fets de la setmana passada en què Puigdemont i Comín no van poder entrar al Parlament Europeu i afegeix que, "a fi d'evitar un nyap", el president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, ha ordenat suspendre totes les acreditacions als nous membres del Parlament.

Alfred Bosch és taxatiu i afirma que "negar els drets polítics a membres electes no encaixa amb una democràcia europea moderna, i matisa que si no se'ls permet de participar en la pròxima legislatura europea, Europa no només "haurà perdut tres membres actius i proeuropeus, sinó també una altra oportunitat d'ensenyar al món que és un espai de llibertat, democràcia i suport dels drets fonamentals".