"Naps i cols, tot ben remenat", ha lamentat l'eurodiputat i president a l'exili, Carles Puigdemont, a les seves xarxes socials. Puigdemont es referia la resposta de l'Estat espanyol davant del cas d'espionatge massiu, batejant com CatalanGate. L'eurodiputat parteix d'u tuit del seu advocat, Gonzalo Boye, en què enumera les "teories peregrines" que han sorgit per tractar de justificar les accions destapades per Citizen Lab. Entre aquest batibull de teories poc fonamentades, Puigdemont ha afirmat que el més senzill seria elaborar una investigació. "Mira que seria fàcil: investigar, assumir responsabilitats, detenir els delinqüents que violen la intimitat de desenes de persones i portar-los a judici...", ha tuitat el president a l'exili. Tot i això, Puigdemont reconeix que aquesta opció senzilla no és la que s'està triant i per això augura: "S'estavellaran més".

TUIT  Puigdemont boye catalangate

Malgrat que per Puigdemont la reacció que l'Estat hauria d'adoptar davant d'un cas d'espionatge és clara, en el seu tuit assenyala que s'estan insistint en premisses errònies constantment. Mentrestant, en el tuit que citava l'eurodiputat, Boye apuntava les preguntes que calen respondre al voltant del CatalanGate: "Qui ha estat? Quan ha costat? D'on va sortir tots aquests diners?". 

El CNI reconeix l'espionatge de 18 persones

El Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) ha reconegut que va intervenir els telèfons de 18 persones que relacionava amb Tsunami Democràtic sota el vistiplau del govern espanyol. Tot i això, gran part de la llista dels espiats per Pegasus que va destapar Citizen Lab queda fora d'aquesta justificació. Entre les 65 víctimes d'espionatge que van detectar es trobaven polítics, advocats i activistes independentistes, dels quals no s'ha donat cap justificació des de l'Estat espanyol sobre per què han estat espiats i dels que no se sap si es comptava amb la confirmació o la ignorància del govern espanyol. 

Tot plegat arriba un dia després que la titular de Defensa, Margarita Robles, responsable política del CNI, defenses l'espionatge contra els independentistes. Durant la sessió de control del Congrés del passat dimecres, Robles va etzibar: "Què ha de fer un estat quan algú vulnera la Constitució? Què ha de fer quan es declara la independència o anima desordres públics?". La intervenció de la ministra ha aixecat polseguera i ha tensat, encara més, la relació entre els partits del Govern i de la Moncloa. Tot i que alguns ministres s'han desmarcat de la seva companya, altres membres del PSOE la defensen, com Salvador Illa. El líder del PSC ha afirmat que Robles "no ha de dimitir" com s'ha demanat des de l'independentisme.