L'Audiència Provincial de Madrid ha confirmat l'arxivament d'una querella d'una víctima del franquisme contra l'inspector de la Brigada Polític Social Juan Antonio González Pacheco, conegut com a Billy el Niño, en considerar que les presumptes tortures, ocorregudes el 1974, ja haurien prescrit.

En una interlocutòria, datada l'1 d'octubre i a la que ha tingut accés Efe, la Secció 30 de l'Audiència de Madrid rebutja el recurs d'apel·lació interposat per Felisa Echegoyen, i avala així la decisió del jutjat d'instrucció número 39 de la capital d'arxivar la causa.

Echegoyen va interposar el 2017 una querella criminal contra Billy el Niño per un delicte de tortures en concurs amb un altre de lesa humanitat ocorregut durant diversos interrogatoris després de ser detinguda el 1974 per la seva participació en una assemblea de treballadors com a membre de la Lliga Comunista Revolucionària.

Després de diversos dies de presumptes tortures, segons la querella, la llavors Direcció General de Seguretat li va imposar una sanció de 200.000 pessetes "en observar una perillosa conducta d'agitadora política" en ella, que representava "una amenaça notòria i concreta per a la convivència social i la pau pública". En no poder pagar-la, Echegoyen va estar dos mesos a la presó.

Tanmateix, passats quaranta i quatre anys, la Sala considera que els fets estarien "clarament prescrits" en relació amb el delicte de tortures, com va assenyalar l'Audiència Nacional quan va rebutjar l'extradició a l'Argentina de Billy el Niño, reclamat per la jutgessa María Servini que instrueix la querella argentina per crims del franquisme.

Segons el tribunal, no hi va haver delicte de lesa humanitat

Però a més, el tribunal creu que no es pot afirmar que González Pacheco hagués comès un delicte de lesa humanitat ("element nuclear" de la querella a causa de la prescripció del tipus penal de tortures), "atès el tenor aïllat de l'acció imputada".

És a dir, que perquè s'incorri en un delicte de lesa humanitat s'ha de donar un atac "de caràcter col·lectiu", si no contra una població sencera, sí almenys contra un grup "identificat per la seva ètnia, la seva orientació política, o qualsevol altra característica".