Cap canvi. L’Audiència de Barcelona ha ratificat la condemna de 2 anys, 4 mesos i 16 dies per a un jove de l’Empordà per un delicte de coaccions amb les agreujants d’odi i superioritat. En concret, Joan és castigat per haver escridassat un petit grup de manifestants a favor del rei Felip VI, en una visita a Barcelona l'octubre de 2020, i haver pintat amb un esprai una creu a una bandera espanyola que portava una dona a l’esquena, segons una sentència a la qual ha tingut accés ElNacional.cat aquest divendres. Alerta Solidària ha denunciat que el tribunal ha mantingut la condemna malgrat les “contradiccions” entre les versions i que, si res no canvia, en Joan no podrà acollir-se a la llei d’amnistia del Procés, que ara es torna a negociar, perquè el delicte de coaccions, inicialment, no ha estat inclòs en aquesta norma.

El veí de l’Empordà nega totes les acusacions i la seva advocada, Norma Pedemonte, ja ha anunciat que presentaran un recurs de cassació al Tribunal Suprem contra la resolució. L'Audiència de Barcelona ha aprovat que la magistrada del Penal 27 de Barcelona hagi prioritzat la versió dels agents dels Mossos i de la dona, enfront de la de l’encausat, i sosté que "no hi ha dèficits en la valoració dels fets" en la sentència de primera instància.

Cap esprai intervingut

Els fets van passar el 9 d’octubre de 2020 a Pla de Palau, on en Joan va participar en la protesta contra Felip VI, amb unes 500 persones més. Allà s’hi van apropar unes 10 persones, com la dona afectada, per donar suport al rei, i van ser escridassats per un altre grup petit, on s’assegura que hi era en Joan. Al final, la dona i la resta de persones van decidir marxar, moment en què li van pintar la creu, i agents dels Mossos les van protegir i acompanyar. El veí de l’Empordà va ser identificat més tard amb uns amics per la policia.

En la resolució, la secció 21 de l’Audiència de Barcelona només accepta retirar del relat dels fets provats que en Joan “donés empentes i una puntada de peu” a la dona, com asseguraven dos Mossos, però no pas la dona. En la resta, però, dona més credibilitat als agents de la policia catalana, que van identificar en Joan com qui va pintar una creu amb un esprai a la bandera que duia la dona i després a un cotxe de la Guàrdia Urbana, tot i que l’esprai no s’ha portat a la causa com a prova ni se li va intervenir res, sosté la seva advocada. El tribunal també manté que va cridar-li “fora feixista i puta Espanya”.

Dos agreujants

Davant el relat de fets provats, el tribunal manifesta que és encertat aplicar l’agreujant de discriminació per ideologia a Joan perquè amb la seva actitud "volia impedir la llibertat de manifestació" de la dona i la resta de persones que eren amb ella.

L'Audiència també aprova l’agreujant de superioritat, malgrat que els que s’haurien apropat als espanyolistes eren un petit grup. La defensa de Joan insisteix que el grup que era a favor del rei van marxar per voluntat pròpia. Els dos agreujants són els que provoquen que la pena s’enfili a més de dos anys, i podria provocar l’entrada a presó de Joan.

Reaccions d’Alerta

Alerta Solidària qüestiona les dues agreujants, ja que no comparteix que hi hagi discriminació perquè “eren dos grups amb conviccions polítiques contraposades: monàrquics i republicans”, ni tampoc la de superioritat, que consideren que ha estat per “l’arbitrària declaració d’uns agents” perquè els dos grups eren gairebé iguals. A més, l'organització de l'Esquerra independentista recela que el cas del Joan hagi anat tan de pressa quan l’Audiència de Barcelona fa temps que està col·lapsada. La sentència del Penal 27 és del 13 d’octubre de 2023. Es va presentar recurs i l’Audiència de Barcelona ha ratificat la seva condemna el 8 de febrer. Ara, es presentarà recurs al Tribunal Suprem.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!