Una majoria de catalans està en contra d'una possible pujada d'impostos, encara que aquesta sigui per millorar els serveis públics. Així ho ha fet saber l’Estudi de Percepció de les polítiques públiques i valoració de govern fet públic pel Centre d’Estudis d’Opinió (CEO). L’enquesta, que s’ha realitzat en els mesos de novembre i desembre, mostra que els ciutadans, no obstant això, tampoc volen deixar de pagar impostos i que això causi un empitjorament de les polítiques públiques.

Tot i la preocupació existent per l’estat dels serveis públics, els catalans no volen majoritàriament que se’ls toqui la butxaca per millorar la prestació de serveis bàsics com la sanitat i l’educació. Els catalans es neguen a pagar més impostos: un 63% està poc o gens d’acord a pagar més impostos a canvi d’una millora de la prestació de serveis. Tot en el marc de la negociació pressupostària entre Junts pel Sí i la CUP, en què els anticapitalistes han exigit una pujada de l’IRPF a les classes més altes.

No obstant això, una majoria de catalans se segueix mostrant favorable a les polítiques d’estat del benestar: només un 4% dels ciutadans baixarien les taxes encara que això anés en detriment de la qualitat dels serveis públics. Vuit de cada deu, en canvi, rebutgen aquesta possible baixada d'impostos.

L’atur i les relacions amb Espanya, els principals problemes

Els principals problemes dels catalans són l’atur i la precarietat laboral i les relacions entre Catalunya i Espanya. En l'estudi, s'exposen altres preocupacions generals com les polítiques socials o el desenvolupament de l’economia.

L’atur i la precarietat laboral s’ha situat com la primera de les preocupacions dels ciutadans, amb un 32,9%. Tot seguit, destaquen també les relacions entre Catalunya i Espanya (25,6%) i la insatisfacció amb la política i els polítics (23,3%).

Algunes de les altres qüestions que generen inquietud i interès pels catalans han estat les polítiques socials i el funcionament de l’economia, juntament amb els àmbits de l’educació i la sanitat, que incideixen en gran mesura sobre la majoria dels ciutadans.

Ben al contrari, la immigració, l’accés a l’habitatge o la manca de transport públic s’han situat a la part baixa de les preocupacions, per sota del 10% dels enquestats.