L'Arxiu Nacional de Catalunya publica la relació de persones a les quals es va instruir un procediment judicial militar durant la Dictadura de Franco; un total de 66.590. En aplicació de la Llei que el Parlament va aprovar per unanimitat el passat 4 de juliol on es declaraven  "nuls i sense cap efecte jurídic tots els consells de guerra sumaríssims i les corresponents sentències, instruïts per causes polítiques a Catalunya pel règim franquista", ara l'Arxiu Nacional ha publicat la llista dels afectats, 66.590 persones físiques i 15 persones jurídiques. 

Amb aquesta nova llei, s'han pogut fer públiques aquestes dades i es permet a l'Arxiu poder actualitzar la llista si es té coneixement de l’existència de processos que no s’han inclòs en la relació inicial. El llistat està fet en ordre alfabètic i conté noms de persones a les quals es va instruir més d’un procediment judicial militar.

La relació consta de cognoms i nom de la persona represaliada, sexe, tipus de procediment (consell de guerra, diligències prèvies o similars), número de causa, data d’inici de la causa, data d’aprovació de la sentència o altra resolució, pena imposada i commutació o l’indult demanat. També s’hi indiquen les persones que van ser executades.

El conseller de Justícia, Carles Mundó, s'ha fet ressò, via Twitter, d'aquesta publicació de l'Arxiu Nacional de Catalunya.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat