El president del PDeCAT, Artur Mas, ha advertit que seria un "desastre" renunciar ara al procés independentista i ha apostat per l'acció unitària de cara al 21-D, per la qual cosa ha reclamat a ERC que si l'objectiu és restituir el president, Carles Puigdemont, "no se'l pot deixar sol".

Mas ha fet aquestes valoracions en el marc d'un esmorzar del Fòrum Europa on ha subratllat que negar els costos d'un procés independentista és "infantil i ingenu". Segons el seu parer, aquesta mena de processos sempre tenen costos, i alguns d'"immensos", però que cal que siguin proporcionals als guanys. "En aquest cas els costos són evidents i els guanys ho són menys", ha afegit.

En qualsevol cas ha deixat clar el seu convenciment que renunciar a aquest procés en aquest moment seria un desastre, i que el 21-D hi haurà una oportunitat per revertir la situació actual. En aquest punt ha expressat la necessitat que mentre duri aquest pols, l'independentisme aposti per la unió, l'actuació conjunta, la cooperació i la no competència.

"Té sentit que un govern que és a la presó o a l'exili vagi en llistes separades, competint per un mateix espai?", s'ha preguntat per respondre tot seguit que està convençut que no. Per això, i fent-se ressò de la voluntat expressada des d'ERC de restituir el president, Carles Puigdemont, ha reclamat que "si es vol això no se'l pot deixar sol".

A parer de l'expresident, si el 21-D l'independentisme aconsegueix la majoria de vots "la victòria política és espectacular", especialment tenint en compte les condicions polítiques en què es produeix, per la qual cosa la "partida es reequilibraria" a favor de l'independentisme

Per contra, en cas de derrota del sobiranisme, el 155 continuarà si no de manera formal sí de facto. "A la que es vegi des de Madrid que aquí s'ha començat a afluixar, sabran que han guanyat el pols i de facto, operativament, el seguiran aplicant i amb la sensació que han guanyat i poden arrasar", ha advertit, per la qual cosa les conseqüències, no només a curt termini, sinó a llarg i mig no seran bones ni per als independentistes ni per als contraris a la independència.

En aquest sentit, ha retret que si el 27-S els Comuns s'haguessin "deixat comptar de manera clara", és a dir, s'haguessin posicionat clarament en aquest debat, s'hauria superat el 50% dels vots. El 21-D hi haurà una nova oportunitat, ha afegit, "encara que obligaria a mullar-se alguns que probablement no tenen intenció de fer-ho".

Mas s'ha sumat a les veus que adverteixen contra l'autoimposició de terminis per dur a terme la independència -"no ens posem uns terminis que ens ofeguin", ha dit- i ha reclamat intel·ligència política per fer front a aquesta situació tan complexa i "no només comoditat estètica" que a vegades tenalla decisions que són necessàries: "Fer el bé requereix a vegades no quedar del tot bé".

La introducció de la intervenció de l'expresident ha anat a càrrec del director d'El Nacional, José Antich. Tant en la intervenció inicial com en el torn de preguntes, Mas s'ha mostrat molt crític amb la forma com el govern espanyol està duent a terme la repressió contra el procés indepedentista, amb "molt autoritarisme i molt poca autoritat".