L’expresident de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, ha defensat aquest dimecres a El Matí de Catalunya Ràdio que l’Estat “vol confrontar els Mossos amb la societat catalana” després de l’ordre de precintar els col·legis electorals. A més, assegura que si la participació supera el 50% el resultat serà “vinculant”, malgrat que veu “difícil” que es pugui votar en condicions “mínimament normals”.

L’ordre dels fiscals de precintar els col·legis electorals diumenge mostren, en paraules de Mas, que l’Estat “ha embogit”. L’excap de l’Executiu considera això “una passada de frenada, un despropòsit” i creu que són ordres que “ni es poden complir”, ni la Fiscalia “pot donar”. Així, Mas veu en tot plegat una la voluntat d’”enfrontar” els Mossos amb la societat catalana.

El president del PDeCAT també assegura que la policia catalana hi és per “garantir l’odre públic”, per evitar episodis de violència, i que si se’ls imposen altres coses aleshores l’ordre no està garantit. Malgrat tot, Mas no té “por” de possibles episodis de violència l’1-O perquè fins ara la societat no ha mostrat actituds d'aquesta mena. En aquest sentit, no ha volgut confessar si el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, té pensat donar cap ordre concreta als Mossos.

La DUI depèn de diumenge

Veient l’escalada d’accions de l’Estat, Mas considera “difícil” que diumenge es pugui votar amb normalitat, però en cas que fos així, té clar que una “bona participació” garantirà que el resultat sigui vinculant. Preguntat per Mònica Terribas, ha acceptat que un 50% és una xifra de participació suficient.

"Diumenge al vespre sabrem si es pot fer una DUI" ha confessat l’expresident, si bé ha volgut matisar que “la independència es pot guanyar en dia, però no es construeix en 24 hores".

Mas també ha carregat contra els que diuen que no són demòcrates els que volen votar. “Els que volen posar les urnes són demòcrates; els que detenen gent, no ho sé”, ha sentenciat. A més, el president del PDeCAT ha recordat que s’ha arribat a aquesta situació perquè Madrid sempre ha donat “cops de porta” al diàleg pel referèndum proposat pel govern català.

El toc d’atenció de Trump

Sobre la visita de Rajoy a la Casa Blanca, Mas assegura que Trump va dir “en públic” al president espanyol que la qüestió es podria haver tractat d’una altra manera, i ha posat l’exemple del Regne Unit amb el referèndum d’Escòcia. I és que per a Mas, l’Estat no està tractant el tema des de la vessant política, sinó a través de “l’amenaça i la repressió”. En aquest sentit, ha volgut posar l’exemple de l’”A por ellos” amb què alguns ciutadans van acomiadar la Guàrdia Civil a Huelva, per afegir que a Madrid potser no ho canten, però “ho fan”.

Els 5,2 milions del 9-N

Mas també s’ha expressat sobre la fiança de 5,2 milions d’euros que li reclamen pel 9-N. Per tal d’assumir el pagament, l’expresident considera que si “uns pocs vam donar la cara per molts” el dia del procés participatiu, ara una “molt petita contribució” de tots podria ajudar que aquells pocs “no ho perdem tot”.

Malgrat això, Mas ha matisat que els problemes d’ordres legals acaben si s’implementa una nova legalitat, i confia en què això pugui passar amb el 9-N si es constitueix la República Catalana.