El vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha anunciat aquest dijous que el Govern reclamarà 7.607 MEUR de "deutes pendents" de l'Estat amb Catalunya a la pròxima Comissió Mixta d'Afers Econòmics, que tindrà lloc el 25 de setembre. Ho ha explicat en la compareixença que ha realitzat aquesta dijous a la tarda a la comissió d'economia del Parlament per explicar la no assistència del Govern al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF).

Durant la seva intervenció, el vicepresident Pere Aragonés ha defensat que el diàleg entre l'Estat i la Generalitat sigui bilateral i no multilateral, ja que ha assegurat que "la història ens ha ensenyat" que la "negociació ha estat sempre de caràcter bilateral". A més, ha titllat aquest òrgan d'"unilateral" per part de l'Estat i de ser un "cafè per tothom". 

Aquestes reunions "no són útils per a les reivindicacions" del Govern, ha defensat el vicepresident, que ha afegit que "no és un òrgan federal ni té intenció de ser-ho". També l'ha titllat d'"unilateral" perquè és l'Estat qui "té l'última paraula" de decisió. Per tot això, ha qualificat de "frustrant" la participació dels representats de la Generalitat en ell, ja que el "vot definitiu" el té el ministeri d'Hisenda i els governs autonòmics es limitin a "expressar un posicionament". "És un exemple d'un estat autonòmic que ha entrat en col·lapse", ha conclòs Aragonès. 

El titular d'Economia també ha valorat positivament el canvi de govern a Espanya, a través de la moció de censura de Pedro Sánchez a Mariano Rajoy -també amb el suport d'ERC-, i ha assegurat que "ha canviat el to" però "caldrà veure si hi ha un canvi de partitura". Finalment, el vicepresident ha assegurat que "cal defensar el compromís polític que es deriva de l'1-O", però que també cal "poder avançar" en altres temes.

Amb tot, ha subratllat que la negociació "de fons" amb l'Estat no ha de ser sobre el finançament o l'autonomia, "sinó sobre l'autodeterminació".

"M'agradaria que el meu país estigués representat"

En el torn de rèplica, els grups unionistes i també els comuns han retret a Aragonès que no participi al CPFF i als òrgans multilaterals, mentre que els independentistes s'hi han mostrat a favor. 

En aquest sentit, els comuns i el PSC -els grups que havien demanat la compareixença del vicepresident per aquesta qüestió- han considerat que cal que el Govern assisteixi a tots els òrgans on pugui expressar la voluntat dels catalans. El diputat dels comuns David Cid ha defensat que "hi havia d'anar" perquè creu que no ha de quedar "mai una cadira buida que pugui defensar Catalunya", malgrat les "limitacions" del model. 

La diputada socialista Alicia Romero ha assegurat que "la normalitat que està començant a caminar (amb el canvi de Govern i l'obertura del diàleg) hauria de passar pel Consell de Política Fiscal i Financera" i ha defensat que "m'agradaria que el meu país estigués representat" en aquest òrgan. 

"Va fer campana amb una excusa barata"

Per altra banda, el diputat José Maria Cano Navarro de Cs ha criticat que Aragonès deixi "sense veu ni vot els catalans" i l'ha acusat de "fer campana amb una excusa barata" el dia de la reunió. "Va decidir no anar a treballar aquell dia, viure fora de la realitat i seguir vivint en la bombolla del procés", ha conclòs. També el PP ha criticat que Aragonès no anés a la reunió amb l'Estat i la resta de comunitats autònomes.

Finalment, Maria Sirvent, diputada de la CUP, ha criticat també el Govern però per motius ben diferents. En aquesta sentit, Sirvent ha criticat que el Govern intenti dialogar amb l'Estat i ha assegurat que l'executiu "es mou bé en el simbolisme i la retòrica" i li ha retret que parli de "treball ordinari".