El vicepresident del Govern i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha reclamat aquest dilluns des de Glasgow un referèndum pactat com el que va celebrar Escòcia el 2014. "Quin és el camí? Seguirem lluitant per un referèndum vinculant acceptat per la comunitat internacional", ha dit Aragonès en una intervenció a la conferència anual del Partit Nacional d'Escòcia (SNP). El vicepresident ha defensat aquesta opció i que el resultat "sigui acceptat per totes les parts, inclòs el govern espanyol".

"Seguirem defensant la democràcia, que és l'única manera de tenir el consentiment de la gent", ha insistit, i ha afegit que el Govern lluitarà també per una "República independent de Catalunya dins d'una Europa inclusiva", així com per la "solidaritat internacional amb el cas català".

"Tenim molts reptes davant nostre", ha explicat el vicepresident en la intervenció en què ha repassat els fets viscuts a Catalunya i a l'Estat l'últim any, des de l'1-O, les eleccions del 21-D, els impediments de la Moncloa perquè Catalunya escollís un nou president o l'expulsió de Rajoy de la presidència espanyola.

"Però després d'un any de repressió i atacs a Catalunya, durant el qual hem vist coses que mai ens hauríem imaginat que podrien passar, encara som aquí, lluitant, i aquest és el camí cap a la victòria", ha afirmat.

En el discurs, ple d'exercicis comparatius entre la realitat escocesa i la catalana, Aragonès ha denunciat, entre altres, l'empresonament preventiu dels consellers del govern Puigdemont així com de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, i la "persecució" dels alcaldes independentistes i de membres dels CDR. "Imagineu-vos el govern escocès empresonat sense judici per haver organitzat un referèndum [...], Imagineu-vos els líders de la marxa de dissabte passat a Edimburg i a Glasgow tancats a la presó", ha dit.

Suport a Escòcia sempre

A més, Aragonès ha afirmat que Catalunya "sempre" donarà suport a Escòcia "decideixi el que decideixi". "Perquè creiem que el futur d'Escòcia és a les mans dels escocesos", ha acabat. Ha agraït a la primera ministra, Nicola Sturgeon, i al seu govern la condemna a la violència l'1-O i la defensa de l'exconsellera d'Ensenyament Clara Ponsatí, que actualment viu a Escòcia.

Finalment, el conseller d'Economia ha tancat la intervenció citant Voltaire i situant Escòcia com a referent per a Catalunya. "Voltaire deia: 'Mirem a Escòcia per totes les idees de civilització'; ara en nom dels ciutadans de Catalunya dic: Mirem a Escòcia per totes les idees de democràcia".

L'acte en què ha parlat Aragonès duia com a títol "Escòcia i Catalunya - Cap a la independència" i també hi ha participat el president de l'SNP, Ian Hudghton.