El Govern ha donat el tret de sortida aquesta tarda a la celebració més institucional de la Diada de Sant Jordi, amb un acte al Palau de la Generalitat, en què el president, Pere Aragonès, ha fet una crida a celebrar la diada de demà tot subratllat que "per Catalunya, la llengua i la cultura són les ànimes dels elements bàsics com a nació". "La llengua catalana com a llengua de cohesió i progrés social i la cultura com a instrument clau per a l'empoderament de la ciutadania per tenir una mirada crítica, compromís cívic, per aconseguir la llibertat plena", ha afegit. A l'acte hi ha intervingut també l'escriptor Josep Vallverdú i l'escriptora afganesa Nadia Ghulam, així com la consellera de Cultura, Natàlia Garriga.

El president ha apel·lat a la "força transformadora de la cultura" i al compromís de "seguir defensant la llengua catalana", però ha evitat les referències a la situació política o a la polèmica arran de la sentència que imposa un 25% de castellà a les aules. Sí s'hi ha referit en el seu parlament Vallverdú, que ha advertit que el català ha patit les "burxades de quadres judicials a l'ensenyament" i "la lletania de l'escamot de gent que proclama que el castellà està amenaçat i a les escoles es discrimina". "No aspiren a més castellà, sinó que volen menys català", ha advertit.

Un sol poble

Aragonès ha emplaçat a celebrar la Diada, cadascú a la seva manera, amb la convicció que es tracta d'una festa que "teixeix complicitats i enforteix signes comunitaris" que permet identificar Catalunya com "un sol poble amb tot el futur per endavant". "Aquest és l'esperit de Sant Jordi, l'ànima de la nació catalana, de la llengua i la cultura compartides, la vocació transformadora, la construcció de ciutadania, la cohesió del país", ha afegit abans d'acabar la seva breu intervenció amb un "Visca la cultura, que és una altra manera de dir visca la llibertat".

Totes les intervencions s'han referit a la situació a Ucraïna i a la necessitat de contraposar la cultura a la guerra. Entre els assistents a l'acte hi havia el cònsol d'Ucraïna, Artem Vorobyov. 

Nadia Ghulam, que ha aportat la veu dels refugiats a l’acte, ha reclamat que s’obri les portes de les escoles i universitats a les persones refugiades, evitant la burocràcia, atès que es tracten de persones desplaçades, amb dificultats per aconseguir la documentació necessària per convalidar estudis. De la seva banda, la consellera de Cultura ha celebrat la bona salut de la industria editorial a Catalunya.