L'Aràbia Saudita porta de bòlit Espanya, perquè li pot prendre la seu de l'Organització Mundial del Turisme (OMT), que té ara la seu a Madrid. Segons el diari El País, els esforços diplomàtics espanyols per frenar que l'Aràbia Saudita presentés la seva candidatura no han tingut èxit, i en els pròxims dies ho farà oficial.  

"L'interès de l'Aràbia Saudita d'endur-se la seu va significar a l'inici una sorpresa per a l'Executiu espanyol. Tot i que el pas dels dies ha canviat la sorpresa per preocupació. Fonts ministerials reconeixen que ja és gairebé imparable que arribi l'assumpte a l'assemblea de l'OMT. I aquesta votació sembla difícil de controlar. Espanya entén la maniobra de Riad com un moviment hostil i així li ho ha fet saber. "Hem transmès a l'ambaixada de l'Aràbia Saudita que és un gest poc amistós i no entenem aquesta vel·leïtat", reconeixen fonts del Ministeri d'Afers Exteriors, que també han cridat a consulta Zurab Pololikashvili, secretari general de l'organisme", assenyala el diari.

La seu de l'OMT és l'única que té Espanya amb aquest nivell, i hi treballen 152 persones.

Per aconseguir el canvi de seu, Aràbia Saudita necessita aconseguir el suport de 106 països, i el govern espanyol no té clar que no ho pugui aconseguir. En principi la qüestió s'hauria de tractar a l'octubre, però podria passar a finals d'any a petició del Marroc a causa de la pandèmia.

Les relacions amb Joan Carles I

 

Tot això coincideix amb el fet que aquest mes d'agost ha transcendit que el rei emèrit Joan Carles I va realitzar com a mínim cinc viatges a Riad, la capital de l'Aràbia Saudita, que va amagar de la seva agenda pública entre 2015 i 2018. En aquestes visites, l'emèrit va reunir-se amb els principals dirigents del règim, segons ha pogut saber el diari Público. El primer viatge de Joan Carles I va ser el 28 de gener del 2015, pocs dies després que Felip VI s'hagués desplaçat a Riad per la mort del rei Abdal·là. Sobre la visita de l'emèrit no hi va haver cap paraula oficial de la Casa Reial, però el règim àrab va informar que "l'antic rei d'Espanya" s'havia reunit amb el príncep hereu i alguns funcionaris importants.

Joan Carles I va fer el seu segon viatge a l'Aràbia Saudita el novembre de 2015, quan es va reunir amb el rei Salman i el ministre saudita de l'Interior. La visita es va produir vuit mesos després de l'inici de la intervenció de l'Aràbia Saudita contra els rebels del Iemen, que en menys d'un any es va cobrar la vida de 3.000 civils (700 nens), segons les dades d'Amnistia Internacional. Poc després que esclatés el conflicte, el rei Felip VI va trucar al rei Salman per comunicar-li el seu suport en l'operació militar.

La tercera visita de l'emèrit va ser a finals de l'abril del 2016 per participar en una conferència internacional, un acte públic del qual la Casa Reial no va dir res. Tampoc es va dir res sobre la conversa que va tenir l'emèrit amb el ministre saudita d'Exteriors, en un moment en què Espanya es consolidava com un dels principals venedors d'armes al règim.

Segons el mateix diari, en una visita a Riad, Joan Carles va iniciar els negocis per a la fundació d'una empresa "per canalitzar el comerç entre els dos països": Alkantara Iberian Exports. El príncep Fahd va nomenar delegat saudita d'Alkantara el magnat Adnan Khashoggi, un traficant d'armes que posseïa un conjunt d'empreses (Triad International), mentre que Joan Carles I va designar Manuel Prado y Colón de Carvajal com a president de la companyia.