Aquells que em coneixen saben que soc seguidora dels Moixiganguers d’Igualada, sempre he admirat la capacitat i motivació que els permet superar-se dia a dia i aixecar castells que semblaven impossibles. Amb aquesta voluntat volem construir un castell de gamma extra, fort, resistent, que agrupi totes les personalitats i que defineixi quin tipus de país volem: el Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement (PN@SC).

Aquest dimecres celebrem el plenari del PN@SC que s’havia d’aprovar el 12 de març, però que es va posposar per aquesta malaurada pandèmia, que tant de dolor ens està provocant tant pel seu impacte en la salut mundial com pels efectes econòmics i socials que arrossega. La pandèmia de la Covid-19 ha posat el focus en una realitat que s’entreveia (i per la qual vam idear el PN@SC) i que ara ja ningú pot qüestionar. Una societat no prou basada en el coneixement té més dificultats per garantir el benestar i prosperitat els seus ciutadans; i també li costa més reaccionar davant d’emergències sanitàries com la que patim actualment. Per això aquest PN@SC són el folre i les manilles d’un castell en forma de Catalunya, que esdevé un subjecte en aquesta nova realitat socioeconòmica.

El coneixement és el principal factor de competitivitat per a territoris i empreses i, ara més que mai, volem una societat on el coneixement sigui la base del creixement

Fa més d’un any que vàrem posar en marxa el PN@SC amb l’objectiu d’impulsar una estratègia compartida entre els àmbits de l’educació superior, la recerca, la innovació, l’economia productiva i el teixit empresarial que la genera, a més del conjunt d’agents polítics i socials de Catalunya. Tenim molt clar que el coneixement és el principal factor de competitivitat per a territoris i empreses i que, ara més que mai, volem una societat on el coneixement sigui la base del creixement.

Ara ens canvia el context, la Covid-19 és un fenomen global i simultani arreu del món. I, si bé és cert que tota la feina d’anàlisi i diagnosi dels diferents grups de treball, de les aportacions d’un consell consultiu i d’un procés participatiu obert a la ciutadania, s’ha realitzat en un context en què no hi havia una pandèmia mundial; les conclusions agafen més força que mai. La pinya és sòlida i l’estructura del castell permet que tothom que vulgui defensar que el coneixement és la recepta que ens garanteix la llibertat, pugui sentir-s’hi còmode.

Les idees canvien el món només quan canvien el nostre comportament. Per això les hem treballat i discutit, per fer-les tangibles i concretes en actuacions que impactin en el benestar col·lectiu. Hem d’assolir objectius com una despesa pública en R+D que creixi progressivament fins a l’1% del PIB i, alhora, incentivi la despesa privada en el mateix àmbit cap al 2% del PIB. Cal fomentar una estratègia catalana de ciència oberta. També hem de dissenyar i implementar un sistema de formació contínua superior, per donar resposta a les necessitats socials actuals, vehicular la innovació empresarial i reduir la bretxa digital. Això passa per promoure aprenentatges per competències i el reconeixement de les competències professionals adquirides per mitjà de l’experiència laboral o la formació no formal.

El coneixement és quelcom que podem generar o haurem de comprar; generar-lo marcarà la diferència

En definitiva, el PN@SC és una eina de gran potencial també pel que simbolitza en un moment especialment crític per al nostre teixit productiu: el valor de l’ESTRATÈGIA. Així, en majúscules. Agradi o no, aquesta crisi no només tindrà un impacte en la manera d’interactuar i relacionar-nos entre persones; també ens deixarà models de negoci perdedors i models de negoci guanyadors.

Des del Departament d’Empresa i Coneixement no només actuem per salvar el nostre teixit productiu i garantir l’activitat de les empreses i els llocs de treball. També volem acompanyar el nostre teixit productiu i el conjunt de la societat en aquesta transformació socioeconòmica, on, de ben segur, el coneixement tindrà un paper clau. El coneixement és quelcom que podem generar o haurem de comprar; generar-lo marcarà la diferència. Si creiem en el coneixement, és l’hora de fer pujar els seus protagonistes i coronar el castell, aquest pacte nacional és el punt de partida.

 

Àngels Chacón és consellera d'Empresa i Coneixement